Ihan paras jänispata



Kiitos metsästävien ystävien, on meillä melko lailla pysytty riistaruoissa.
Pikku Tyynen tultua taloon alkoikin ihan uusi aikakausi. Tuo pieni, nuori, mutta jaloistaan vikkelä koipeliini on osoittanut yllättäviä kykyjä.

Kätevän Isännän oli tarkoitus opettaa Tyyneä verijäljelle ja itse ajattelin piipahtaa myös muutamassa näyttelyssä.
Kumpaakaan ajatusta ei oltu vielä toteuttaa, mutta selkeää riistavaistoa tuo pieni ja huomionkipeä pirulainen alkoi näyttää jo pennusta pitäen.
Jänistä ja supikoiraa jahdattiin onnesta soikeana pitkin peltoja.
9 kk ikäisenä Tyyne jäljesti jo haavoittuneen peuran metsästä.

Ensimakua Tyyne on saanut jo myös hirvenajosta ja jänisjahtikin on jo tuottanut tulosta ihan jääkaappiin asti.
Kutkuttavan huikea fiilis, sanoisin.

Aika näyttää mihin kaikkeen meidän pieni Tyyne vielä kykeneekään.


Tarinaa padan takaa


Tämä pataan päätynyt jänö ei vielä ole Tyynen jahtilastalta vaan saimme sen metsästävältä ystävältämme Henryltä.
Mainittakoon kuitenkin, että Tyynen ajama jänis on parhaillaan riippumassa ja odottelemassa paloittelua.
Myönnettäköön myös, että tämä oli ensimmäinen, mutta ei todellakaan viimeinen kokkaamani jänis.
Monen monituista kertaa olen kaupan pakattua kaniinia käsissäni pyöritellyt ja miettinyt hartaasti, mutta ostoskärryyn saakka nuo kuitenkaan ole päätynyt.

Palataanpa kuitenkin takaisin tähän kyseiseen jänispataan.
Reseptiä suunnitellessani oli heti jo selvää, että perus porkkanat ja lantut jätettään tästä nyt pois. Ei haeta mitään karjalanpaistimakuja vaan vähän jotain eurooppalaisempaa.
Padan kasvikset valikoituivatkin sitten ihan sattumalta ylijäämäkaupan hyllyltä bongaamani valmiiksi rouheiksi paloiksi pilkotun kasvissekoituspakkauksen mukaan. Paketti sisälsi sipulia, paprikaa ja kesäkurpitsaa.

Mausteina tietysti toimii aina valkosipuli ja riistalle sopivat muut maut sain helposti lähes yhden pakkauksen taktiikalla riistamausteesta.
En tiedä markkinoiko kukaan muu maustevalmistaja riistamaustetta kuin Sallinen, mutta tämä on ollut yksi luottomaustesekoituksistani paljon muuhunkin kuin pelkästään riistaruokiin.
Sain tätä taannoin ison purkillisen testattavakseni ja olen siihen kovin tykästynyt. Mausteseos sisältää paprikaa, sinapinsiemeniä, katajanmarjaa, rosmariinia, mustapippuria, valkosipulia, sipulia, persiljaa ja timjamia.

Padan liemeen käytin punaviiniä, vettä, balsamiviinietikkaa ja paria fondia.

Pataa suurustaessani joukkoon pääsi vielä jääkaapin perälle unohtamani avattu puolikas kermapurkillinen ja reiluhko nokare voita.

Tässäpä pääpiiretittäin. Kukin soveltaa kaapista löytyvien ainesten ja mieltymysten mukaan.


Jäniksen "takapyörät" On pilkottu kahteen osaan.

Kuvan pata Maku Kitchen Life. Liedelle ja uuniin soveltuva. 

 

Ihan paras jänispata


Tarvitset:

  • 1 patavalmis (nyljetty ja putsattu) jänis tai kani metsästä tai kaupasta
  • 4 dl punaviiniä
  • 4 dl vettä
  • noin 400g kesäkurpitsaa
  • 2 -3 isoa punaista paprikaa
  • 2-3 isohkoa keltasipulia
  • (1 lehtisellerin varsi)
  • 6 valkosipulinkynttä tai maun mukaan enemmän
  • loraus lihafondia ja kantarellifondia
  • 3 rkl punaista balsamiviinietikkaa (huom. ei väkiviinaetikka!) 
  • 4 kuivattua luumua tai viikunaa
  • n. 1 rkl riistamaustetta (Mauste Sallinen)
  • 4 laakerinlehteä
  • 1 tl kokonaisia roseepippureita
  • ½ tl mustapippurirouhetta
  • ½ tl suolaa

Lisäksi:

  • Kannellinen uuninkestävä pata tai vastaava
  • n 1 dl kermaa
  • reilu nokare voita paistamiseen ja pataan
  • noin 2 rkl kuumaan nesteeseen lisättävää suurustetta tai tavallista maissijauhoa. (hätätapauksessa myös noin 1 rkl vehnäjauhoa käy)
  • (Reiluhko loraus madeiraviiniä)

Tee näin:
Pilko jänis muutamaan osaan. Takajalat kannattaa katkaista nivelen kohdalta kahdeksi palaksi.
Pilko kesäkurpitsa, sipuli, selleri, ja paprikat selkeiksi isohkoiksi lohkoiksi. (voi halutessasi paahtaa kasviksia hetken pannulla voissa tai öljyssä)
Kuori ja pilko valkosipulinkynnet pienehköksi kuutioiksi.
Ruskista luulliset jänispalat kuumalla pannulla voissa tai öljyssä. (Älä huuhtele pannua)
Lado uuninkestävään pataan kerroksittain kasvikset, luumut, sipulit ja ruskistetut jänispalat.
Lisää pannulle vesi, punaviini, viinietikka, mausteet, suola, fondit, roseepippurit, laakerinlehdet ja anna liemen kiehua hiljalleen noin 5 min.
Kaada liemi pataan lihojen ja kasvisten päälle.
Anna hautua uunissa 160’C kannen alla noin 2 ½ - 3 h. Tarkista ajoittain, että nestettä on padassa riittävästi. Lisää tarvittaessa vettä tai veden ja punaviinin sekoitusta.

Nosta reikäkauhalla lihat ja kasvikset erilleen.
Lisää kerma.
Suurusta liemi kastikkeeksi valmiilla suoraan nesteeseen lisättävällä suurustejauheella tai sekoita maissi/vehnäjauhot tilkkaan vettä ja lisää kokoajan sekoittaen liemen joukkoon.
Keitä hiljalleen ja sekoitellen 1-2 min.
Lisää vielä reilun kokoinen nokare voita liemeen.
Tarkista maku ja lisää kastikkeeseen tarvittaessa hieman suolaa ja pippuria.
Voit myös halutessasi lorauttaa lorauksen ja toisenkin madeiraviiniä kastikkeen joukkoon.
Nosta lihat ja kasvikset takaisin pataan kastikkeen joukkoon.
Sekoita varovasti.

Tarjoile esim. perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa.

Tässä kuvassa Tyyne, Henkka ja Tyynen jäljittämä haavakkopeura.
Ai niin. Mietit ehkä miksi padan nimeksi tuli ihan paras jänispata?
No siksi koska jäniksen kaataja oli sitä mieltä, että se oli ihan parasta :)

Mukavaa joulukuuta ja tietenkin tunnelmallista joulun odotusta toivotellen:

//Tiina, Kätevä ja Tyyne

PRINT RECIPE

4 kommenttia

  1. Oi oi mitä herkkua on teidän ruokapöydässä ollut tarjolla, mä oon kateudesta vihreä. Varmaan pakko rynnätä Pajalan K-markettiin ja ostaa edes se kani sieltä tuoretiskiltä.
    Niin herkulliset kuvatkin!
    Mukavaa viikonloppua Tiina <3.

    VastaaPoista
  2. Kylläpä Tyyne on ollut metsällä ahkerana!

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall