Himottavan hyvät sipulisilakat - aiheuttavat addiktion



Varoitus! Nämä silakat aiheuttavat addiktion!

Pohjana näissä silakoissa Himosilakka nimellä kulkeva herkku, jota on tuunattu pippureilla ja reilulla otteella sipulia.

Sipulia pitää olla paljon, sillä se on etikkaliemessä lilluttuaan vähintään yhtä hyvää kuin itse silakat.

Oikeastaan kaikki hieman makeaan etikkaliemeen säilötyt kasvikset on herkullisia.
Muistan tenavana syöneeni mutsin tekemästä lasimestarin sillistä ensimmäisenä porkkanat ja sipulit.

Muutama sana valmistuksesta

Tässä silakkareseptissä silakkafileet nyljetään nahattomiksi. Kuulostaa työläältä, mutta kun fileet ovat lionneet ensimmäisessä liemessä, ne raakakypsyvät sen verrat, että nahka irtoaa ihan näppärästi. 
Jokainen varmasti löytää oman tyylinsä nahan irrottamiseen. Oman tyylini esittelen tuolla alempana Tee näin: kohdassa.

Jos ihmettelet 2. liemen sokerin määrää, niin kyllä – se kuulostaa hurjalta, mutta myös lientä on melko paljon. 
Tärkeää on, että lientä riittää purkkien pintaan asti.
Sokerin ansioista myös silakoiden mausta tulee ihanan suolaisen makea ja samalla sopivan etikkainen.



Himottavan hyvät sipulisilakat


Tarvitset:
  • n. 500 g silakkafileitä              

1.liemi   
  • 2 dl kylmää vettä    
  • ½ dl etikkaa           
  • 1 ½ rkl suolaa         

2. liemi  
  • 1 dl etikkaa            
  • 2 dl kylmää vettä    
  • 2 dl sokeria (kyllä, luit oikein)  
  • 1 tl suolaa

Lisäksi:
  • 2 noin ½ l kannellista lasipurkkia tai 1 iso
  • 1 iso sipuli suikaleiksi pilkottuna (punasipuli käy myös)
  • 4 valkosipulinkynttä siivutettuna
  • ½ tl mustapippurirouhetta tai muutama kokonainen pippuri
  • muutama kokonainen roseepippuri
  • 2 tl kuivattua tilliä tai noin 2 rkl tuoretta tillisilppua

Tee näin:
Sekoita 1. liemen aineksia keskenään niin kauan, että kaikki suola on sulanut liemeen.
Laita silakat 1. liemeen likoamaan ja nosta jääkaappiin. Liotusaika on noin 5 tuntia tai yön yli, mutta ei pidempään.
Tee jo 2. liemi valmiiksi jääkaappiin sekoittamalla taas kaikki liemen ainekset hyvin sekaisin. (huom. lientä ei siis keitetä)
Valuta silakat hyvin ja poista nahat. Helpoiten nahka irtoaa ihan sormin. Ota silakkafilee nahkapuoli alaspäin käsiisi ja liu’uta peukalon kynnellä keskeltä fileetä, ensin toinen ja sitten toinen filee irti. (älä huuhtele)
Laita silakkafileitä, sipuleita, mausteita kerroksittain vuorotellen molempiin lasipurkkeihin ja 2. liemi päälle. (tarkistathan, että kaikki sokeri on varmasti sulanut liemeen)
Sulje kannet tiiviisti ja laita jääkaappiin maustumaan ainakin vuorokaudeksi.

Huom: Silakat ovat valmiita nautittavaksi jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan vasta parin päivän päästä.
Silakat säilyvät kylmässä maukkaina noin 2 viikkoa.

Katso myös perinteisen Lasimestarin sillin ohje klikkaamalla Tästä.

Tajuttoman hyvät sinappiset lohiruusut löydät Täältä.

Saaristolaisleipä maistuu kalaherkkujen kanssa aina. Saaristolaisleivän ohjeen löydät Täältä.


Seuraa Tinskun keittiössä & Tyynen kaa –blogia Facebookissa:


ja Instassa @tinskunkeittiossa


PRINT RECIPE

8 kommenttia

  1. Jouluna kalapöytä ja sen antimet ovat minun heikkouteni. Myös saaristolaisleivästä pidän ja sopii erittäin hyvin joulupöytään. Kiitos reseptistä ja joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalapöytään satsataan meilläkin. Oikeastaan en paljon muita jouluisia ruokia niin kaipaakkaan... noh juustot tietenkin. Minulle siis riittäisi pelkät kalat ja juustotarjottimen antimet. :)

      Poista
  2. Toinen etikka-addikti ilmoittautuu!
    Todella himottavan hyvä resepti!

    VastaaPoista
  3. Tässä olisikin loisto lahjaidea isäpuolelleni. Suostuisikohan lapset minua auttamaan, kun muuten tuo kalan käsittely vähän on haastavaa tämän himpuran allergian takia.
    Ihanaa sunnuntaita sinulle Tinsku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eiköhän auta. Kumihanskat on vaihtoehto, mutta huono. Kiitos samoin sinne teille koko poppoolle :)

      Poista
  4. Minulla on jo neljäs sitruunasilakat Stromsjön tapaan menossa (iso purkki puolillaan) vaikka makumaailmaa olenkin muunnellut ja vaihdellut hieman matkan varrella tai siinä syömisen lomassa majoneesilla, piparjuurella ja sinapilla. Silakkafileet ovat olleet aika tyyriitä nyt joulun alla. Aikaisemmin olen ostanut silakat kokonaisina, mutta niitähän ei taida kaupoista löytyä enää lainkaan. Eniten harmittaa se, että kalastaja saa itselleen vain n. 40 senttiä kilolta. Silakoiden nylkeminen ei ole lainkaan ongelma, oikeastaan tykkään pikku näpräämisesta kalojen suhteen, hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi. Heräsin kunnolla vasta, kun luin reseptisi kohdan Himosilakat, sillähän oli ihan oikea yhteys vanhempieni keittiöön ja makumuistoihini. Kiitos isosti ohjeestasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 40 senttiä kilolta on kyllä hävytöntä! Nämä silakat ostin mielestäni halvalla 6.90 kilo. Luulisi tuostakin hinnasta menevän kalastajalle enemmän kuin 40 senttiä :/
      Ihmekkös kalastaja on kuoleva ammattiryhmä. Kukaan ei halua noilla hinnoilla niinkin raskasta ja vaarallista työtä tehdä.

      No, silakoita ja muutama rasvasilli odottelee taas jääkaapissa. Katsotaan mitä niistä sitten tuleekaan :)

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall