Itse tehty leipäjuusto



Taannoisesta piimäjuustokokeilustani innostuneena päätin kokeilla myös leipäjuuston valmistusta.

Jotenkin olen aina mieltänyt, että leipäjuusto pitäisi paistaa pilkulliseksi tyyliin avotulella tai vähintäänkin leivinuunissa, mutta itseasiassa leipäjuusto onnistuu hyvin myös ihan sähköuunissa ja varsinkin jos siinä on grillivastukset.

Leipäjuuston valmistukseen tarvitset maitoa, hieman suolaa ja juustonjuoksutinta.  Ilmeisesti joissain isoimmissa kaupoissa saattaa olla juustonjuoksutinta hyllyssäkin, mutta varmimmin sitä löytää apteekista.
Yksi 100 ml pullo kustantaa noin viitisen euroa ja siitä riittää juoksutetta useampaan juustoon.

Ihan parasta juustoa varmasti tulee, jos maitoa pääsisi ostamaan suoraan maatilalta raakamaitona, mutta perus kaupunkilaiselle tuo on vähän harvinaista herkkua.
Oikein hyvin juuston valmistus onnistuu kaupan purkkimaidostakin, kunhan käyttää maitona täysmaitoa eli sitä rasvaisempaa punaisessa purkissa olevaa. 
Joissain juustoresepteissä myös kehotetaan välttämään uth-maitoja, koska nämä ei ilmeisesti käsittelynsä takia juoksetu yhtä hyvin.

Katselin leipäjuuston ohjeita useammaltakin nettisaitilta ja jokaisessa oli käytetty 4 litraa maitoa. Ajattelin kuitenkin kokeilla ensin puolella annoksella ja tuosta tulikin ihan sopivan kokoinen juusto.

Valmiin juuston painoksi tuli noin 280g ja siitä riitti oikein mukavan kokoiset palat neljälle hengelle.

Leipäjuusto 4. lle


Tarvitset:
  • 2 l täysmaitoa (eli siinä punaisessa purkissa)
  • 2 tl suolaa
  • 2 – 3 tl juustonjuoksutinta

Isohkon ja mahdollisimman laakean siivilän, reikäkauhan ja kulhon, sekä harsokankaan tai keittiöpyyhkeen. (hätätapauksessa voit myös vuorata siivilän pohjan auki revityillä suodatinpusseilla)

Tee näin:
Sekoita suola maidoin joukkoon ja lämmitä kattilassa kädenlämpöiseksi (36-37*C)
Ota kattila pois levyltä, lisää juoksutin, sekoita hieman ja peitä kattila kannella.
Anna maidon juoksettua noin puoli tuntia.
Vedä veitsellä muodostuneeseen juustomassaan ristiin rastiin viiltoja ja anna tekeytyä vielä noin 10 minuuttia.
Kastele harsokangas ja vuoraa siivilä harsolla.
Laita siivilä kulhon päälle ja nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään.
Laita juustomassan päälle mahdollisimman sopivan kokoinen lautanen painoksi ja anna valua yön yli jääkaapissa.
Irrota juusto varovasti harsosta ja laita uunivuokaan.
Paista noin 230-250*C (mielellään grillivastuksilla) noin 10 min. tai niin kauan, että juusto saa pilkullisen ruskean värin.


Katso myös piimäjuuston resepti klikkaamalla Tästä.

Ps. Juuston valmistuksesta ylijäänyttä nestettä eli heraa ei kannata heittää pois. Heran voit käyttää vaikkapa sämpylöihin tai laittaa smoothien sekaan.
Heran voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.




PRINT RECIPE

8 kommenttia

  1. Mitenkähän tuo toimii laktoosittomalla maidolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piimäjuustoa tein laktoosittomasta maidosta myös ja onnistui. Uskon kyllä, että leipäjuustokin onnistuu. Kannattaa kokeilla ensin vaikka ihan litran annos. Sen voi vaikka syödä sellaisenaan ilman paistamista tuorejuustona jos ei viitsi niin pientä annosta paistaa. Tästähän nyt mieleen, että mitenkähän tuollaiset pikkujuustot käyttäytyisivät jos vaan paistaisi nopsasti kuumalla ja rasvatulla pannulla :D #kokeilevakeittiö :D

      Poista
  2. Voi Tinksu! Leipäjuusto lakkahillolla on muun suursuosikki!
    Omassa uunissani ei vain ole grillivastuksia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu ilman niitäkin. Grillivastuksilla tulee vaan ehkä nätimmän pilkullinen :D

      Poista
  3. Tämä menee niin testiin! :) Ihanaa alkanutta viikkoa. <3

    VastaaPoista
  4. Minä syön leipäjuuston yleensä ihan noin vaan, mutta se on hurjan hyvää myös uunilämpimän patongin päällä.
    Ihanan näköisen juuston teit ja mietin, että osaisinkohan minäkin tehdä tuollaisen.
    Mukavaa viikkoa Tinsku <3

    VastaaPoista
  5. Oijoi! Leipäjuusto ja lakkahillo on ihan parhautta!

    VastaaPoista
  6. Heips, juoksutinta 50 g pullo löytyi Helsingin Mannerheimintien Stockmannin herkusta, hinta 3,80 e/ puteli. Sen sijaan vieressä olevassa Yliopiston apteekissa oltiin asiasta ihan pihalla. Farmaseutit olivat ihan pihalla, niin kuin eivät olisi koskaan kuulleetkaan mokomasta. Helsingin suurin apteekki, ei heillä sitä ollut.
    Mutta heiltä löytyi sitruunahappoa, joka on yksi mozzarellajuuston ainesosa. Kun leipäjuusto on tehty, kokeilen mozzarellaa :-)

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall