Marokkolainen lihapata - kokeile myös vaikka karjalaisella twistillä


Viimeviikolla pukkasi olemaan vähän kiirusta. Olin buukannut joka arki-illalle paitsi tiistaille jotain menoa.
Tiistain kääntyessä iltapäivään laittoi kaverini viestiä facessa, että ehtisikö joku hänen tilalleen pohjois-afrikkalaiselle ruokakurssille. Hän oli sairastunut, eikä päässyt itse paikalle. 

Olin kyllä ajatellut pyhittää tämän ainokaisen vapaaillan ihan sohvalla loikoiluun ja telkkarin katsomiseen, mutta kuka nyt voisi vastustaa tällaista tilaisuutta. Joskus toisen epäonni on toisen onni ja kyllähän sitä sohvalla ehtii loikolla sitten joskus toistekin. Ilman muuta olin heti valmis sijaistamaan!

Kurssille osallistui 16 henkilöä ja illan aikana valmistettiin pareittain yhteensä 17 erilaista ruokaa ja tottahan toki kaikki ruoat sitten kokkauksen päätteeksi syötiin. Voitte vain uskoa, että suorastaan pyörin vatsani kanssa kotiin ja mukaan tarttui monta ideaa blogiin. Marokkolainen lihapata niistä tässä nyt ensimmäinen.

Saamassamme reseptivihkosessa tämä oli ihan vaan nimellä lammaspata. 
Padan mausteet viittasivat alkuperäksi hyvinkin marokkolaisen, niin siitä sana Marokko padan eteen. 

Vaikka Marokon suunnalla ja Pohjois-Afrikassa yleisesti käytetään lampaan lihaa, on se kuitenkin suomessa harvinaisempaa herkkua ja melko lailla hintavaa, joten korvataanpa sana lammas ihan vain lihaksi.
Lampaasta totta kai tulee varsin maukas, mutta esim. kotona valmistamassani versiossa käytin ihan naudan paistia.

Vastaavaa voisi kokeilla myös karjalanpaistilihoista. Karjalaista marokonpaistia. Marokkolaista lihapataa karjalaisella twistillä. Tästähän voisi ideoida vaikka mitä nimimuunnoksia.
Saattaisi muuten olla makumaailmaltaan melko vinkeä tarjottava joulupöydässä. Reseptissä on myös luumuja, joten tämäkin toimisi.

Mausteissa ja ainesten järjestyksessä tein myös pieniä muutoksia. Muokkailin vähän perusmausteita ja lisäsin Marokossa yleisesti käytettyä ras el hanot -maustetta. Ras el hanout on yksi rakkaimmista mausteseoksiani. Seos on hyvin mieto, mutta siitä tulee upea ruusun ja laventelin tuoksu ruokaan.

Reseptissä käytetyn munakoison voi myös hyvin korvata kotoisasti kesäkurpitsalla.

Joku varmaan miettii, onko tämä enää sama ruoka ollenkaan?
No kyllä se on. Vaikkakin ”pienellä” omanlaisellani kauhanjäljellä twistattuna ja reseptin luettavuutta yksinkertaistettuna.


Marokkolainen lihapata 

(riittää hyvin 6 – 8 hölölle)
Tarvitset:
  • 500 g naudan- tai lampaanpaistia (kokeile ihmeessä myös vaikka karjalanpaistilihaa pienemiksi paloiksi pilkottuna)
  • 1 punasipuli pieninä lohkoina
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • ½ - 1 punainen chili silputtuna
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 dl vettä
  • 3-4 keksikokoista tomaattia kuutioituna
  • 1 pieni munakoiso tai kesäkurpitsa noin peukalonpään kokoisina kuutioina.
  • 200 g säilöttyjä kikherneitä huuhdeltuna
  • 50 g kuivattuja luumuja pilkottuna
  • kourallinen tuoretta minttua tai korianteria silputtuna.

Paistamiseen: tilkka öljyä

Mausteseokseen:
  • 2 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • 2 tl ras el hanout -mausteseosta
  • 1 ½ tl kanelia
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria jauhettuna
  • ½ tl kardemummaa
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 rkl öljyä

Tee näin osa 1.
Pilko liha kuutioiksi.
Sekoita mausteseos yhdistämällä kaikki seoksen aineet keskenään ja sekoita se hyvin lihapalojen joukoon.
Anna lihojen maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Ruskista lihapalat padassa parissa erässä.
Lisää sipulit ja chili pataan.
Lisää hunaja, vesi, luumut ja tomaatit.
Kypsennä liedellä hiljaa hauduttaen niin kauan, että liha on kypsää. Lisää tarvittaessa hieman nestettä.

Tee näin osa 2.
Lisää huuhdellut kikherneet.
Ruskista munakoiso- tai kesäkurpitsakuutiot kevyesti tilkassa öljyä kuumalla pannulla ja lisää padan joukkoon.
Anna hautua vielä hetki.
Lisää padan päälle reilusti tuoretta minttu- tai korianterisilppua.

Tarjoile leipäviipaleiden, riisin, couscous’in tai peri suomalaisesti perunan kera.
Pata on parhaimmillaan lämmitettynä seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet rauhassa tasaantua.

Vinkit: 
Jos käytät lihana sitkeämpiä ruhonosia, voit hyvin hauduttaa pataa pidempään uunissa. (muista välillä tarkistaa, että padassa on riittävästi nestettä). Lisää tässä tapauksessa luumut vasta munakoison ja kikherneiden kanssa myöhemmin.

Tee mausteseosta kuivaversiona ilman öljyä pieneen lasipurkkiin ja mausta sillä muitakin liha tai kasvisruokia. 
Antaa muuten pikantin säväyksen ihan perus jauheliha- tai makkarakastikkeeseen.


Tässä on myös oiva lahjavinkki. Sekoita ystävälle valmiiksi kauniisti koristeltuun lasipurkkiin oma afrikkalainen mausteseos.


PRINT RECIPE

10 kommenttia

  1. Mä rakasta pohjois-afrikkalaista ruokaa! Aivan hurmaavan lämmittävä ruoka kylmiin talvipäiviin.

    VastaaPoista
  2. Karjalanpaistilihan kanssa voisi tuon Marokon unohtaa edestä. Tuossa tekemässäsi padassa on runsaasti marokkolaisia makuja. Marokkolaimen mieheni kehui kauniiksi tekemääsi ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No totta turiset. Marokossa ei pahemmin sianlihaa syödä. Mutta joo, Ideahan olis täysin sanaleikki ja ruokakulttuurit sekoittuu. Otetaan vähän sieltä ja vähän tuolta. Mun mielestä se on aivan loistava homma :) Kiitokset miehellesi <3

      Poista
  3. Ja taas tuli nälkä! Tämä pitää ottaa viikonlopun ruokalistalle, naistuu jo ajatuksen voimalla herkulliselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vie ajatukset lämpimään sateen keskeltä. Tänään silti oli kummallinen sääilmiö ainakin täällä Nurmijärvellä. Hetken jopa paistoi aurinko!!! :)

      Poista
  4. Olipas sinulla hyvä tuuri kun pääsin mukaan tällaiselle kurssilke☺ toivottavasti ystäväsi on jo paranemaan päin. Ihanan eksoottista ruokaa ja varmasti hauskaa myös kokkailla tätä. Ihanaa viikonloppua ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti. :) Veikkaan että henkiset harmitukset kestävät pidempään. Olihan toi nyt ihan mahtava juttu..... mulle :)

      Poista
  5. Löysin sattumalta sivusi, kun sain jostain päähäni että tänään on saatava marokkolaista lihapataa. Vaihdoin lihaksi hevosen kulmapaistin, joka on hinnaltaan huomattavasti edullisempaa. Juuri sain padan porisemaan ja voi mitkä tuoksut täällä leijailee, kiitos kovasti tästä ohjeesta. T: Margit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevosen paisti se vasta hyvää onkin. No kävipä siis tuuri. Toivottavasti vierailet toistekin <3

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall