Täysin viljaton pähkinä- siemenleipä. Parempaa kuin palaveripulla

tiistai 8. maaliskuuta 2016


Pähkinät ja siemenet lisättiin pari vuotta sitten virallisiin ravitsemussuosituksiin. Pähkinöitä ja siemeniä suositellaan syötäväksi noin 2 rkl päivässä. Tutkimusten mukaan vain joka kymmenennen suomalaisen kohdalla suositukset täyttyvät.

Itse taidan ylittää suositukset kirkkaasti. Päivätyöni on usein melko hektistä ja palavereita on palavereiden perään. Monesti myös lounastaukokin on buukattu etäpalaverilla jos kalenterissa ei enää muuta vapaata aikaa löydy.

Pöytälaatikossani onkin siis aina pähkinöitä. Pähkinöistä saa kätevästi terveellistä energiaa palavereiden välissä.

Pähkinät ja siemenet ovat kaiken lisäksi niin mainioita raaka-aineita ja niistä syntyy vaikka millaisia reseptejä. Reseptejä missä pähkinät ja siemenet ovat pääosassa ja reseptejä joissa niillä on sivuosa, mutta tärkeä sellainen. Vähän niin kuin Oscar-gaalassa J

Näitä pää- ja sivuosia tulette varmasti nyt lähiviikkoina näkemään, sillä Meira haastoi 40+ Blogit bloggaajia keksimään 3 reseptiä siemenistä ja pähkinöistä juurikin ihan siksi, että saataisiin yhä useampi suomalainen lisäämään näitä luonnon omia vitamiini- ja antioksidanttipommeja ruokavalioonsa ja voimaan paremmin.

Haaste oli erittäin mieluinen ja kuten monesti monessa muussakin asiassa – tällä lähti vähän ”mopo keulimaan” ja reseptejä syntyi 6. Itseasiassa niitä olisi syntynyt paljon, paljon enemmänkin.
Tinskun keittiössä vietetään siis nyt pähkinäviikkoja ja julkaisen kaikki reseptit putkeen… jos en nyt ihan päivittäin niin melkein.

Ensimmäinen resepti lähti ajatuksesta, millä korvata se hätäpäin nälkään ahmittu palaveripulla.

Se on esimerkiksi siivu pähkinä- siemenleipää, jonka nappaat aamulla mukaan käsilaukkuun.

Pähkinä- siemenleipä


Tarvitset:
  • 2 dl pellavansiemeniä
  • 2 annospussia siemensekoitusta (80g)
  • 1 annospussi saksanpähkinöitä (70g)
  • 1 annospussi hasselpähkinöitä (100g)
  • 1 annospussi kuorimattomia manteleita (100g)
  • 1 annospussi manteli-rusinasekoitusta (120g)
  • 5 kananmunaa
  • ½ dl öljyä
  • ½ dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • hieman voita leipävuuan voiteluun


Rouhi mantelit, rusinat ja pähkinät veitsellä tai pyöräytä muutaman kerran blenderissä. Pähkinöistä saa jäädä osittain rouheampiakin palasia.
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää vesi hyvin sekoittaen
Vatkaa munia ja öljyä keskenään niin, että niistä tulee paksuhko seos. Tämäkin onnistuu hienosti blenderissä.
Sekoita muna- öljyseos kuivien aineiden joukkoon hyvin ja anna turvota muuta minuutti.
Kaada taikina hyvin voideltuun noin reilun litran vetoiseen leipävuokaan ja paista 160*C uunin alatasolla noin 70 min.
Anna leivän jäähtyä kylmäksi vuuassaan ennen kumoamista.
Säilytä leipä jääkaapissa.

Vinkki: Leipä kannattaa siivuttaa, pakata valmiisiin annospusseihin ja pakastaa. Pakkasesta on kätevää ottaa vaikka leipäpala kerrallaan töihin evääksi.


*Kaupallinen yhteistyö Meira/40+ blogit

Ps. lisää pähkinäisiä reseptejä löydät ihanasta Beach house kitchen -blogista




5 kommenttia

  1. Kiitos tästä ohjeesta. Nappaan talteen. Vaikuttaa tosi hyvältä, ja tuo gluteenittomuus plussaa! :)

    VastaaPoista
  2. moi, paljonkohan siemenleivässä on siemeniä desi-mittana? Kuinka kiinteä taikina? Vasttatko, että kerralla onnistuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringonkukkaa ja kurpitsaa yhteensä noin 3 dl + ne 2 dl pellavansiemeniä.
      Taikinan pitää olla tosi tönkkö. :)

      Poista
    2. Pähkinöitä yhteensä sellaiset 8 dl plus nuo yllä :)

      Poista