Pehmeän kermainen maa-artisokkakeitto

lauantai 14. helmikuuta 2015

Piipahdin Klaukkalan keskustassa sijaitsevassa Maalaispuodissa. Maalaispuoti on idyllinen pieni myymälä josta löytyy lähi- ja pientilojen tuotteita. Valikoimista löytyi luomumunat irtomyyntinä, hilloja, mehuja, juureksia, jauhoja, ryynejä ja leivonnaisia. Lihatiskillä, kyyttöä, karitsaa, peuraa ja fasaania. Jopa pienpanimon siidereitä ja oluita. Jos asut lähistöllä tai olet ohikulkumatkalla niin suosittelen lämpimästi tutustumaan maalaispuotiin. Puodin pitäjä kertoo mielellään myynnissä olevista tuotteista ja uskon, että tyhjin käsin et puodista ulos malta lähteä. Kuten en minäkään. Kotiinviemisiksi tällä kertaa tarttui luomumunia ja maa-artisokkaa.
Maalaispuoti fasebookissa: https://www.facebook.com/klaukkalanmaalaispuoti?ref=profile

Päätin maa-artisokasta valmistaa kuohkeaa alkuruokakeittoa. Maa-artisokassa on hieno aromaattinen maku joita ei liialla maustamisella kannata peittää. Artisokka on hieman ilkeä kuorittava, mutta valmis keitto maksaa kyllä vaivan. Se vie kielen mennessään.
Maa-artisokan makua täydentää hienosti mielestäni aprikoosi ja pekaanipähkinä. Paras ravintolassa syömäni maa-artisokkakeitto oli höystetty näin (Turussa E.ekblum) Ne ovatkin mukana keitto reseptissäni.

Tietoisku maa-artisokasta:
Maa-artisokka soveltuu hyvin hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon ja esim. diabeetikolle, koska se sisältää paljon inuliinia.
Inuliini kuuluu fruktaaneihin, jotka eivät imeydy vereen, vaan kulkevat suoliston läpi. Vaikka fruktaanit ovat sokereita, ne luokitellaan ravitsemustieteessä kuiduiksi. Ne eivät nosta verensokeria.
Fruktaaneilla on todettu olevan suotuisia terveysvaikutuksia. Haittapuolena mainittakoon, että tottumattomalle saattaa maa-artisokka aiheuttaa ilmavaivoja juurikin tuon inuliinin johdosta.




Maa-artisokkakeitto alkuruuaksi 4. lle

Tarvitset:
  • 500g maa-artisokkaa
  • 1 pienehkö keltasipuli
  • 5 dl kasvislientä (esim. 5dl vettä ja 1 kasvislimikuutio)
  • 100g maustamatonta täysrasvaista tuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 pieni laakerinlehti
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl kookos sokeria ( tai muuta sokeria)
  • mustapippuria, suolaa.
  • oliivi- tai rypsiöljyä sipuleiden kuullottamiseen
  • koristeeksi persillijaa


Keiton lisäkkeet:
  • Muutama pekaanipähkinä
  • 2 aprikoosia. vaihtoehtoisesti kevyessä sokeriliemessä olevia aprikoosin puolikkaita tai aprikoosihilloa.



Valmistus:
Kuori artisokat, ja laita ne sitä mukaa kylmään veteen tummumisen ehkäisemiseksi. Voit myös lorauttaa veteen hieman sitruunamehua.



Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja maa-artisokat peukalonpään kokoisiksi paloiksi.
Kuumeena kattilassa loraus öljyä ja kuullota siinä sipulit.
Lisää kasvisliemi, laakerinlehti ja maa-artisokat. Rouhi sekaan hieman mustapippuria. Lisää 1-2 tl sitruunamehua. Anna kiehua hiljalleen niin kauan, että artisokat ovat pehmenneet ( noin 20 min.)
Nosta laakerinlehti pois keitosta.
Vaahdota esim. sauvasekoittimella kerma löysäksi vaahdoski.
Lisää tuorejuusto keittoon ja soseuta koko keitos sauvasekoittimella. Siirrä takaisin hellalle. Lisää kookossokeri, kiehauta ja lisää kermavaahto. Sekoittele. Älä keitä enää
Tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa ja pippuria.

Lisäkkeet:
Pese ja pilko aprikoosit pienekesi kuutioiksi. Jos käytät säilykettä, niin huuhtele ennen pilkkomista sokeriliemi huolellisesti pois. Voit myös käyttää aprikoosihilloa jos se sopii ruokavalioosi.
Suikaloi pekaanipähkinät terävällä veitsellä pitkittän siivuiksi.



Annostele:
Keitto syville lautasille. Lisää vajaa rkl aprikoosia keiton keskelle. Ripottele pekaanipähkinää ja persillijaa koristeeksi.





Ranskassa asuva tätini kertoi tehneensä artisokkakeiton mantelimaitoon ja maustaneensa kardemummalla.
Seuraavan artisokkakeiton kokeilen ehdottomasti näin.





Lähetä kommentti