Karppaajan "Valkosipuliperunat" Retikasta

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Ensimmäiseksi pitää itsekkin todeta ja tekisi jopa mieli laittaa joku tehostesanakin tähän väliin, mutta nyt on potti räjäytetty. Retikasta valmistuu aivan loistavat"valkosipuliperunat".

Retikka pitää muotonsa paistamisen jälkeenkin kiinteän pyöreänä, hieman rapsakkana ja niin maukkaana.
Retiisimäinen kirpeähkö maku häviää kypsentäessä, mutta makua on kuitenkin ihan eri tavalla kuin perunassa.
Koska reseptien lisäksi tapanani on välillä jakaa tietoa myös eri raaka-aineiden ravintosisällöstä ja terveysvaikutuksista, niin laitan senkin pakollisen osion tähän väliin:

Retikoita on viljelty Kiinassa vuosituhansia ja niitä on syöty jo Egyptin pyramidien rakentamisen aikoina. Suomessakin retikka on vanha viljely- ja rohtokasvi. Se on nykyään japanilaisen keittiön perusjuureksia. Kuori voi olla musta, valkoinen tai punainen.

Ravintoaineet ja terveyshyödyt: Retikoissa on paljon kaliumia, kalsiumia, C-vitamiinia ja rautaa. Retikka tehostaa sapen ja mahanesteiden eritystä ja aineenvaihduntaa sekä poistaa nesteitä. Rikkipitoiset yhdisteet vahvistavat maksan kykyä poistaa myrkkyjä ja suojaavat mahdollisesti syöpäsairauksilta.
Kansanlääkinnässä retikkamehua on käytetty limaa irrottavana aineena yskään ja ulkoisesti ihottumiin ja lihaskipuihin.

100g retikkaa sisältää 14 kcal ja hh 2,3g. Eli sopii vaikka karppaajan ruokavalioon erinomaisesti.

Vielä sananen retikan saatavuudesta. 
Retikka on ollut To-do listalla jo pitkään. Saatavuus tuntuu vaan olevan kovin huono ja jos sitä saa niin ainakin näin talvisin tarjolla on ollut pieniä palasia valmiiksi pakattuna ja kilohinta on ollut suorastaan karmaiseva. Itse löysin kokonaisia retikoita kylämme Aasialaisesta kaupasta Nok Asian Markeketista todella edulliseen hintaan. Käyn huomenna ostamassa hyllyn tyhjäksi. Olen ihan liekeissä :D




Valkosipuliretikat 4. lle

  • 500-600g retikkaa
  • 2dl kermaa
  • juustoraastetta
  • 2-3 kynttä valkosipulia
  • suolaa ja pippuria myllystä

Kuori retikka ja siivuta se ohuiksi siivuiksi.
Murskaa valkosipulit.


Voitele pieni uunivuoka ja lado puolet retikkasiivuista pohjalle.
Ripoittele valkosipulia. Rouhi suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan.
Ripoittele väliin juustoraastetta ja lisää vuokaan loput retikat.
Toista suola, mustapippuri ja juustoraaste.
Kaada vuokaan kerma

Paista 180*c noin 60 -70 min.
Peitä paistos foliolla noin puolen tunnin jälkeen tai kun paistos on mielestäsi kauniisti saanut väriä. Tarkista kypsyys. Jatka paitoaikaa tarvittaessa tai jätä jälkilämmölle hautumaan.


Vinkki:
Retikkaa voit käyttää myös raasteena, dippivihanneksina, keitoissa, kiusauksissa tai wokkiruuissa.


Huom! Nyt blogissa myös Karppaajan "valkosipuliperunat" kesäkurpitsasta. http://tinskunkeittiossa.blogspot.fi/2015/09/karppaajan-valkosipuliperunat.html

15 kommenttia

  1. On muuten hyvää! Tein tänään ja teen toistekin. Kiitos ohjeesta 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Nää on kyllä ihan meidänkin lemppareita. Mahtavaa tuossa retikassa on juurikin se, että ei mene mössöksi vaan kiva suutuntuma säilyy.

      Poista
  2. Ranskassa asuva tätini kertoi, että siellä syödään retikkaa ihan suolan ja voin kanssa raakana. Puhdistaa tehokkaasti maksaa. Pitääpä kokeilla sitäkin. Dippi ja raaste juureksena myös loistava.

    VastaaPoista
  3. Kokeilin näitä eilen ja meni täydestä kuin väärä raha, oli tosi herkkua! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta Jonna. Hienoa ! Jännä miten se retikan hieman kirpeä maku häviää kypsentäessä. Olen tehnyt retikasta myös erilaisia kiusauksia. Onnistuivat hyvin :)

      Poista
  4. uunissa on tulossa laatikollinen, saas nähä!

    VastaaPoista
  5. Olipa mielenkiintoinen ohje! Minä käytän retikkaa niin vähän ja yksitoikkoisesti, joten tämä kuulosti kyllä kivalta paistokselta. Kokeilen! Kiitos Tinsku!

    VastaaPoista
  6. Uunissa juuri muhimassa... tuoksuu ihanalle...

    VastaaPoista
  7. Tein tätä juuri äsken ja lisäsin sipulia + jauhelihaa ja tuli aivan törkeen hyvä laatikko. Suuri kiitos reseptistä ja etenkin innoituksesta. (Y)

    VastaaPoista
  8. Kiva, että laitoit tuon uudelleen. Olin jo unohtanut tämän. Toivottavasti löytyy Prismasta ja saan vähän vaihtelua kukkakaalimuussin tilalle.

    VastaaPoista
  9. Hei, mitenkä nuo retikan hiilihydraatit, kun etsin finelistä, niin olin ymmärtävinäni, että tuoreessa retikassa olisi 79% hh. Poistuuko/väheneekö kypsentämällä?
    https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/34235
    Muuten kyllä ihana ohje ja menee kokeiluun :)

    VastaaPoista
  10. Uunissa juuri nyt! Odottelen innolla! Kiitos!

    VastaaPoista
  11. Vslkoretikka korvaa hyvin perunan. Tuli maukas laatikko. Lisäsin 1 rkl dijonsinappia.

    VastaaPoista
  12. No mutta hyvänen aika! Tätähän pitää kokeilla, kun retikkasatoni on tänä vuonna ihan hervottoman suuri ja mietinkin mihin sitä käyttäisin noin runsaasti. Yleensä sitä perunankuorinveitsellä raastan salaatin joukkoon ja rouskuttelen sellaisenaan. Kiitokset vinkistä!

    VastaaPoista