Pinjatakakku - lasten- ja lastenmielisten juhlapöytään




Pinjatakakku on hauska idea lasten- ja lastenmielisten juhlapöytään. 
Yllätys on suuri, kun kakkua leikatessa sisältä paljastuukin värikäs karamelliyllätys.

Vaikka ensiajatus varmaan saattaa olla, että tämä kakku olisi kovin työläs niin ei se kuitenkaan ole.
Kakku tehdään retromaiseen Charotte Russe -tyyliin kääretorttupohjasta kulhoon rakentaen.

Värikäs sokerimassa, kakunkoristeet ja tikkarit viimeistelevät luomuksen suht näppärästi.

Saat kakusta gluteenittoman vaihtamalla pohjan vehnäjauhot perunajauhoihin ja tekemällä sokerimassakuorrutteen gluteenittomalla sokerimassalla tai marsipaanilla. Varmista myös sisälle tulevien karkkien ja koristeiden gluteenittomuus. 
Suuri osa kilotavarana ostettavista irtokarkeista on gluteenittomia, mutta koskaan ei tiedä millä kauhalla niitä on otettu joten, gluteenittomuuden takaamiseksi on keliakiaa sairastavalle syytä ostaa makeiset aina pussituotteina.

Ps. Tästä kakusta muuten piti ensin tulla hempeän vaaleanpunainen, mutta loppumetreillä väri muuttuikin vihreäksi vaaleanpunaisin kukin. 
Varsin retro ja sopii hyvin vapputeemaan.

Sokerimassana ja kukkasiin käytin Dr Oetkerin sokerimassoja. Kakun sisällä on hedelmärakeita ja Dr Oetkerin fudge -paloja. Hopeiset ja vaaleanpunaiset koristehelmet on myös Dr Oetkeriltä.




Pinjatakakku


noin 20 annosta
Tarvitset:
  • noin 3 l pyöreäpohjaisen kulhon
  • tuorekelmua
  • 3 saman kokoista isohkoa juomalasia

Kakkupohjaan
  • 6 kananmunaa
  • vehnäjauhoja tai perunajauhoja
  • sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta

Täytteeseen:
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 6 dl vispikermaa
  • 4 dl hedelmäsosetta tai hilloa (esim. mango- tai trooppinen)
  • n. 1 dl sokeria tai ei ollenkaan (hedelmäsoseen/ hillon makeudesta riippunen)
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 8 liivatelehteä
  • n. 6-8 dl makeisia

Kuorrutukseen
  • 200 g maustamatonta tai maustettua tuorejuustoa
  • 2 pakettia haluamasi väristä sokerimassaa
  • tomusokeria sokerimassan kaulimiseen


Koristeluun esim.
  • tikkareita
  • sokerimassasta tehtyjä kukkasia
  • kakunkoristeita yms.

Tee näin:

Pohja
Riko kananmunat yhteen juomalasiin.
Mittaa toiseen yhtäpaljon sokeria kuin kananmunia on lasissa.
Mittaa kolmanteen lasiin taas vastaavasti yhtä paljon vehnäjauhoja tai perunajauhoja.
Vatkaa munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi
Sekoita leivinjauhe jauhojen joukkoon ja sekoita jauhot varovasti nostellen sokeri- munavaahdon sekaan.
Levitä taikinaa yhtä paljon kahdelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taikinan ei tarvitse riittää ihan reunoille asti.
Paista pohjat uunissa 200 *C noin 7-10 min.
Kumoa kakkupohjat nurinpäin toiselle leivinpaperille. Peitä hetkeksi leivinliinalla/pyyhkeelää ja irrota päällimmäinen leivinpaperi varovasti vetäen.

Täyte:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi.
Lisää joukkoon tuorejuusto, vaniljasokeri ja hedelmäsose, sitruunamehu ja sekoita hiljaa vatkaten tasaiseksi seokseksi.
Lisää noin 1 dl tai maun mukaan sokeria maistellen. Sokerimäärä riippuu käyttämäsi hedelmäsoseen makeudesta. Jos käytät kokonaan tai osaksi hilloa niin sokeria ei tarvita lisää välttämättä ollenkaan.
Huuhtele ja puristele liivatelehdet.
Sulata liivatelehdet pieneen kiehuvaan vesitilkkaan tai laita laita ne esim. kahvikuppiin. Lisää tilkka vettä ja käytä mikrossa noin 30 sek. täydellä teholla tai niin kauan, että liivatelehdet ovat täysin liuennett nesteeseen.
Jäähdytä liivatelehdet noin huoneen lämposeksi välillä sekoitellen ja lisää ohuena nauhana täyteen joukkoon kokoajan vatkaten.
Laita täyte hetkeksi jääkaappiin tekeytymään.

Kakun kokoaminen:
Paina kulholla kakkupohjaan ääriviivat ja leikkaa palasta aavistuksen pienempi. (tämä pala on kakun pohjapala.
Vuoraa kulhon sisäpuoli kauttaaltaan tuorekelmulla.
Leikkaa toisesta kakkupohjasta pyöreän muotoinen pala ja sovittele se kulhon pohjalle ja vähän reunoille.
Leikkaa kakkupohjasta lisää palasia niin, että saat koko kulhon vuorattua ihan reunoille asti.
Kaada täytteestä noin ¾ osaa kulhon pohjalle ja nostele sitä vähän reunoille niin, että keskelle jäisi vähän kokomainen osuus. Kakku kannattaa tässä vaiheessa, jos mahdollista laittaa noin puoleksi tunniksi pakastimeen niin täytettä on helpompi muotoilla.
Kaada makeiset täytteen koloon ja levitä loppu täyte päälle.
Asettele pyöreä pohjapala kulhoon täyteen päälle. Siisti reunoja tarvittaessa.
Käännä reunoilta kelmua kakkupohjapalan päälle ja laita päälle vielä pieni paino. Esim. lautanen.
Siirrä kakku jääkaappiin jähmettymään ainakin 4-6 tunniksi.
Poista paino kakun päältä ja käännä kelmut kulhon reunoille. Voit varovasti hieman nostella kakkua kulhosta kelmujen avulla, jotta se irtoaa hyvin kakkua kumottaessa.
Valitse sopivan kokoinen tarjoilualusta ja laita se kulhon päälle.
Ota kiinni tarjoilualustasta, kulhosta ja käännä kulho tarjoilualustan kanssa nurinpäin.
Poista kulho ja poista kelmut varovasti kakun päältä.
Notkista tuorejuustoa lusikalla sekoittaen ja levitä sitä ohut kerros veistä tai nuolijaa apuna käyttäen kakun päälle.
Pyörittele sokerimassat yhdeksi isoksi palloksi käsissäsi ja kauli pyöreäksi kakun kokoiseksi levyksi.

Huom: Ripottele tomusokeria suht reilusti työtasolle/leivinalustalle sokerimassan kaulimiseen, niin sokerimassa on helppo irrottaa. Tarkista tarvittava koko vaikkapa mittaamalla kakku reunasta reunaan langalla ja vertaamalla sitä sokerimassalevyn halkaisiaan.
Irrota sokerimassa varovasti alustasta isolla lastalla ja siirrä kakun päälle.
Siisti ylimääräinen sokerimassa kakun reunoilta pois veitsellä ja koristele haluamallasi tavalla.



  

Vinkki:

Koristele kakku harrastusteemalla esim. käyttämällä mustaa ja valkoista sokerimassaa saat kakusta hienon jalkapallon. Peitä tällöin ensin koko kakku valkoisella sokerimassalla ja leikkaa mustasta kuviot.
Täytä kakku mustilla- ja valkoisilla makeisilla. Käytä hedelmäsoseena jotain hyvin neutraalin väristä sosetta kuten omenaa tai päärynää.

Tämä kakku on varsin suuri ja siitä riittää isommallekin juhlijamäärälle varsinkin, jos tarjottavana on muutakin makeaa.
Olen laittanut kakun annosmääräksi noin 20, mutta viikko sitten ystävieni lapsen rippijuhlissa vastaavan kokoisesta tai itseasiassa hieman pienemmästä kakusta riitti 40. henkilölle ja kakkua taisi vähän jäädäkin, kun pinjatan kaverina oli perinteinen mansikkakermakku.

Voit myös helposti tehdä pienemmän version puolittamalla täytteen määrän ja käyttämällä noin 1,5 – 2 l kulhoa. makeisia kakkuun kuitenkin menee yllättävän palon, joten niitä olisi silti hyvä varata ainakin sen puolisen litraa.

Makeiset kannattaa valita niin, että ne kestäisivät mahdollisimman hyvin kostean kakun sisällä liiskaantumatta, mutta olisivat kuitenkin suht pehmoisia syödä.

Toki tämän kakun voi jatkojalostaa seuraavalle tasolle vol. 2 ja tehdä kääretorttupohjasta vuoraten makeisille oman pesän kakun sisälle niin makeisina voi käyttää vaikka värikkäitä suklaarakeita.

Aivan ihanaa vappua kaikille! Ilahduttakaa lapset, ystävät, tuttavat, työkaverit ja vaikkapa nipottavat naapuri pinjatakakulla!
Pus, pus <3

//Tiina, Kätevä, Nasu
Salla ja Tyyne

PPS. Niin Jos olette ihmetelleet tuota Tyyneä tuossa blogini perässä, niin sanottakoon, että tarina on pitkä, mutta nyt on Tyynekin talossa.
Tyynestä tulossa kuvaa ja postausta varmaan tässä ihan lähiaikoina.
Päivätyön, kotitöiden, blogin ja ”vauva-ajan” yhteensovittaminen kaikkine haasteineen on välillä todella haastavaa.

PPPS. Sokerimassat, fudget ja helmet saatu Dr Oetkeriltä tuotetestinä.
Dr Oetkerin uutuustuotteista on myös tulossa pientä arvontaa ihan näillä näppäimillä.

Käykäähän seuraamassa Tinskun keittiössä Ja Tyynen kaa FB-sivuja niin pysytte kanavalla. https://www.facebook.com/tinskunkeittiossa/

Ja Instatiliä @tinskunkeittiossa https://www.instagram.com/tinskunkeittiossa/

Dr Oetkerin tuotteisiiin ja resepteihin pääset tutustumaan http://www.oetker.fi



PRINT RECIPE

8 kommenttia

  1. Ihan huikean näköinen tää kakku!! Ihanat värit! Mahtavaa vappua myös teille kaikille <3

    VastaaPoista
  2. Upea kakku, tulee jotenkin hippifiilis tästä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös vaan! :) Muistatkos muuten ne kukkatarrat, joita sai margariinipaketeista. Niillä taisi olla yhden sun toisen keittiökaakelit ja jääkaapinovet "koristeltu" Vähän sama fiilis tulee tästä kakusta.

      Poista
  3. Ihanan värikäs vappukakku :)

    VastaaPoista
  4. Aivan ihana idea ja superkaunis kakku! Täytyy itsekin kokeilla muuten Charlottaa taas pitkästä aikaa. Iloista vappua koko poppoolle! Erityisrapsutus Tyynelle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mielessä ollut myös useamman kerran. Pitääpä pyöräyttää kääretorttu.

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall