Feta-pinaattipiirakka kukkakaalipohjalla


Tässä piirakassa ei ole käytetty olenkaan jauhoja vaan piirakan pohja on valmistettu kukkakaalista.
Piirakka sopii siis keliaakikkojen lisäksi myös vilja-allergikoille ja uppoaa hienosti vaikka hiilihydraattitietoisen ruokavalioon. 
Kannattaa siis laittaa resepti talteen varsinkin jos tulevissa juhlissa on erityisruokavalioisia. Viljattomuudesta huolimatta ja työpaikan innokkaan testiryhmän kommenteista päätellen, - tämä piirakka maistuu varmasti kaikille!

Idea ei ole mikään uusi ja itsekin nappasin vinkin Facebookissa pyörivästä Tasty-videosta. Videossa valmistettiin jonkin sorttista aamiaispaistosta mihin kukkakaalipohjan täytteeksi laitettiin paistettua kevätsipulia, olikohan nyt parsaa ja reilusti kananmunia ja maitoa.

Ideana tämä piirakkapohja oli niin kiehtova, että sitähän piti testata ja kun jääkaapin syövereistä löytyi fetajuusto, pinaattia ja lehtikaalia niin täytteen aineetkin olivat varsin selvät.

Kukkakaali on tosiaankin monipuolinen ja ajoittain myös varsin huokea raaka-aine ja siitä valmistuukin monen moisia herkkuja. 
Kukkakaalista tehtyä pizzapohjaakin hypetettiin paljonkin somessa noin vuosi sitten, mutta pitää tunnustaa, että se on tältä vielä kokeilematta. Todoo listalle sekin siis.

Niin ja tietenkin. Viime syksynähän Suomen kukkakaaliviljelijät meinasivat joutua pulaan satonsa kanssa, kunnes upeasta Liemessä -blogista tutun Jenni Häyrisen loistava idea kukkakaalitalkoista sai bloggarit ja media-väen loihtimaan toinen toistaan herkullisempia kukkakaalireseptejä ja innostamaan talkoihin koko suomen kansan. 
Taisipa osasta kaupoista kukkakaali loppua ajoittain kokonaan.
#kukkakaalitalkoot


Feta-pinaattipiirakka kukkakaalipohjalla


Tarvitset:
Pohjaan:
  • noin: 500 g kukkakaalin nuppuja (käytin pakastettuja)
  • 3 dl juustoraastetta
  • 2 kananmunaa
  • ½ tl mustapippurirouhetta
  • (½ tl suolaa)

Täytteeseen:
  • 250 g fetajuustoa
  • n. 1 l tuoretta babypinaattia tai n. 150 g pakastepinaattikuutioita
  • 3-4 isoa lehtikaalin lehteä
  • 1 isohko sipuli silputtuna
  • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  • ½ - 1 tl mustapippuria rouhittuna
  • 1 kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
  • 1 tl kuivattua timjamia tai rakuunaa
  • (ripaus suolaa)
  • tilkka öljyä tai voita paistamiseen
  • (päälle juustoraastetta)

Tee näin:

Kukkakaalipohja

Pilko sulaneet kukkakaalin nuput hienoksi esim. tehosekoittimessa. Tuoreen kukkakaalin voi myös raastaa. Jos käytät tuoretta kukkakaalia niin kypsennä mikrossa täydellä teholla pienessä vesitilkassa noin 4 min. tai niin kauan, että kukkakaalisilppu on selkeästi pehmennyt.
Kaada kukkakaalisilppu keoksi puhtaalle käsipyyhkeelle. Nosta reunat ylös ja kierrä voimakkaasti, jotta kukkakaalista irtoaa ylimääräinen vesi pois. (tätä tulee yllättävän paljon)
Laita kukkakaali kulhoon, lisää juustoraaste, kananmunat ja mustapippuri.
Sekoita ”taikinaksi”.
Voitele irtopohja (n. Ø 24 cm) kauttaaltaan. (voit vuorata pohjan myös leivinpaperilla. Laita leivinpaperi pohjan päälle ja kiristä reunat kiinni. Leikkaa ylimääräinen paperi pois. Voitele silti myös reunat)
Painele kukkakaaliseos vuoan pohjalle ja noin 3-4 cm reunoja ylöspäin.
Esipaista pohjaa uunin alatasolla 200*C noin 15-20 min.

Täytteen tekeminen:

Poista lehtikaaleista paksu keskiruoti. Rullaa lehtiosat tiukaksi mytyksi ja silppua veitsellä hienoksi.
Kuullota sipulit tilkassa öljyä kuumalla pannulla.
Lisää joukkoon lehtikaalisilppu, pinaatti, mustapippuri ja kuivatut yrtit ja sekoittele kuumalla pannulla noin 3 minuuttia.
Kaada pinaattiseos kulhoon jäähtymään.
Kun pinaattiseos on selvästi jäähtynyt, lisää tuoreet basilikanlehdet silputtuna, kananmunat ja kerma hyvin sekoittaen.
Pilko fetajuusto noin sormenpään kokoisiksi kuutioiksi ja levitä esipaistetun pohjan päälle.
Kaada pinaattiseostäyte fetakuutioiden päälle.
Ripottele halutessasi juustoraastetta pinnalle (en laittanut) ja paista uunin alaosassa 180*C noin 30 – 40 min.
Laita tarvittaessa paiston loppuvaiheessa piirakan päälle pala foliota jos näyttää siltä, että pinta saa liikaa väriä.
Kokeile tikulla täytteen kypsyys ja paista tarvittaessa vielä hetki tai jätä peitettynä uuniin jälkilämmölle.
Laita piirakka jäähtymään, mutta Irrota vuoan reuna piirakan ollessa vielä vähän lämmin. Irrottele tarvittaessa reunaa varovasti veitsellä auttaen. (itsellä hieman parista kohtaa tuppasi jäämään kiinni vuoan reunaan. Olin ehkä voidellut vuoan turhan huolettomasti)
Tarjoile kylmänä tai lämmitettynä sellaisenaan tai raikkaan vihersalaatin kanssa.

Vinkki: Kokeile myös värikästä feta-pinaattipiirakkaa jonka pohja on tehty simppelisti bataatin siivuista.
Reseptin löydät blogistani klikkaamalla Tästä

Katso myös nämä kukkakaalireseptit blogistani klikkaamalla linkkiä:

Myös takuuvarmoja reseptejä Kulinaari -blogista:



PRINT RECIPE

5 kommenttia

  1. Mielettömän hyvä idea jota pitää kyllä kokeilla! Ja taas kerran todella kaunis koristelu. Feta-pinaattikombo herauttaa veden kielelle.

    VastaaPoista
  2. Oi, mikä idea! Pitää kokeilla tätä piiraspohjaa. Näyttää mehevältä.

    VastaaPoista
  3. Nami piirakka. Eipä ole tullut mieleen yhdistää kukkakaalia ja pinaattia.
    Mukavaa tiistaita Tiina ❤️

    VastaaPoista
  4. Upea idea ja nämä kuvat! Miksi ihmeessä mun näppis on ihan kuolassa.
    Hyvää keskiviikkoa Tinsku ❤️

    VastaaPoista
  5. Wow mikä piirakka!!! Niin herkullisen näköinen ja tuo pohja aivan mahtavalla tavalla toteutettu. Tätähän on ihan pakko itsekin kokeilla. Upeeta jälkeä taas kerran <3.

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall