Pähkinäinen siemenpataleipä - herkullista helposti ja vaivattomasti


*Yhteistyössä Mauste-Sallinen

Pähkinäinen siemenpataleipä on ollut ehdottomasti meillä tämän kesän ja syksyn hittileipä, ja sitä on todellakin tullut tehtyä useampia kertoja viikossa. Välillä enemmän ja vähemmän pähkinöillä – Välillä ihan ilman, mutta siemeniä on leivässä aina ollut reilusti.

Helpolla ja vaivattomalla pataleipätyylillä

Leipä tehdään helppoon pataleipätyyliin, mutta tarvittaessa perus pataleipäohjeesta poiketen tunnin-kahden kohotuskin riittää. 
Monesti olen myös kohottanut pidempään, esim. sekoittanut taikinan illalla valmiiksi ja paistanut aamulla ja vastaavasti myös sekoittanut taikinan aamulla ja paistanut kun tulen töistä kotiin. Toimii.

Saaressa tätä leipää on nyt tehty valehtelematta joka viikonloppu ja leipä menee aina niin hujauksessa, että saankin sitten laittaa heti perään toisen leivän alulle.

Padassa tulee paras, mutta kattilassakin onnistuu hienosti

Ihanteellista olisi paistaa leipä kannellisessa valurautapadassa. Valurautapadan saa uunissa niin kuumaksi, että leipätaikina suorastaan sihahtaa kun sen laittaa pataan. Tällöin myös kuoresta tulee paksumpi ja rapeampi, mutta valurautapadan puutteessa mikä tahansa uuninkestävä kannellinen pata tai kattila käy.

Olen itseasiassa ensimmäisen koeleivän saaressa paistanut ihan perus lasivuoassa folion alla ja oikein hyvä tuli niinkin.

Helposti ja vaivattomasti

Saariolosuhteissa myös arvostaa mutkattomuutta ja helppoutta, joten olen siemensekoituksena käyttänyt valmista Sallisen Sallaattimixiä, jossa on auringonkukan- kurpitsan ja pinjansiemenet samassa pussissa. 
Lisäksi Sallisen Salaattimix sisältää kuivattua karpalorouhetta mistä tulee leivän makuun kiva pieni happo ja makeus. 

Pähkinöinä olen käyttänyt tilanteen mukaan vähän sitä sun tätä mitä kaapista on löytynyt, mutta ehdoton suosikkini on saksanpähkinä.

Taikinan kääntelen leivänmalliin aina leivinpaperin päällä ja nostan sen myös samalla leivinpaperilla pataan paistumaan.
Sotkua tulee vähemmän ja löysää leipätaikinaa on helpompi käsitellä.

Mitä löysempi taikina – sitä kuohkeampi leipä.

Onnistuu myös gluteenittomasti

Olen muutamia kertoja tehnyt leivän myös gluteenittomista jauhoista ja kuten varmasti kaikki gluteenittomista jauhoista leiponeet tietääkin, että jokaisen valmistajan jauhoseos käyttäytyy vähän eri tavalla. 
Joissakin suhde perus vehnäjauhoihin on 1/1 ja joitain saa laittaa enemmän ja toisia taas vähemmän. Hieman ehkä hankalaa, mutta kokeilemalla oppii.

Taikinan on tarkoitus olla löysää ja sitä ei jauhojen kanssa vaivata vaan ainoastaan pyöräytetään jauhotetulla leivinpaperilla pari kertaa itsensä yli ja nostetaan leivinpaperin avulla pataan paistumaan.
Näin muuten siivottavaakin tulee vähemmän.

Ongelmana onkin, että toisista gluteenittomista jauhoista taikina on ensi löysää ja paksunee sitten pikkuhiljaa.
Suosittelenkin siis laittamaan ohjeesta poiketen ensin 6 dl jauhoja ja lisäämään tarvittaessa pikkuhiljaa  sitten kun taikina on saanut kohota noin puolisen tuntia.

Olen myös jauhoihin lisännyt 2 tl psylliumia, jos sitä ei valmistajan jauhoseoksessa ole jo valmiiksi ollut.

Muutoin gluteenittoman leivän leipominen menee kuin perusohjeessakin.

Pähkinäinen siemenpataleipä


Tarvitset:
  • 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (ohjeet gluteenittomaan kohdassa onnistuu myös gluteenittomasti)
  • 2 dl Sallisen Salaattimixiä (valmis siemen- ja karpalosekoitus)
  • 1 dl pähkinöitä
  • 4 dl reilusti kädenlämpöistä vettä
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa

Tee näin:
Rouhi veitsellä pähkinöitä pienemmiksi palasiksi.
Sekoita jauhot, Salaattimix, pähkinät, suola ja kuivahiiva hyvin sekaisin.
Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi (n. 42*C) ja sekoita taikina tasaiseksi.
Peitä taikinakulho ja nosta lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan ainakin 1 ½ tunniksi. (taikina voi kohota rauhassa myös, vaikka yön yli.)

Laita pata tai uuninkestävä (esim. teräs) kattila uuniin lämpiämään 225*c.
Kun uuni on saavuttanut 225*C, levitä leivinpaperiarkille noin ½ dl jauhoja ja kaada taikina päälle.
Pyöräytä taikina muutaman kerran itsensä ympäri jauhoissa ja muotoile hieman leivän muotoon, mutta älä vaivaa.

Viillä leipään muutama viilto ja ripottele Salaattimixiä myös leivän päälle koristeeksi.
Nosta leipä leivinpaperin kanssa kuumaan pataan tai kattilaan ja laita kansi päälle.
Paista leipää 225*C n. 35 – 40 min.
Ota kansi pois ja paista leipää samassa lämmössä 15-20 min, jotta kuoresta tulee rapea ja se saa kauniin värin.

Älä suotta peitä valmista leipää liinalla tai säilytä sitä pussissa. Käännä vain leikattu pinta leikkuulautaa yms. kohti niin leipä säilyy sisältä pehmeänä ja päältä rapeana.

*Yhteistyössä Mauste-Sallinen
Mauste-Salliselta löydät myös siementen ja pähkinöiden lisäksi hinta-laatu-suhteeltaan loistavat mausteet ja leivontatuotteet. Katso koko valikoima ja muita reseptejä Mauste- Sallisen sivuilta klikkaamalla Tästä










PRINT RECIPE

10 kommenttia

  1. Aika herkun taas leivoit! Täytyy itsekin taas täs laittaa pataleipää tulemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No laitappa ihmeessä :) Tää on muuten pettämätön resepti. En ole epäonistunut vielä kertaakaan :D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Ei tarvitse. Leivinpaperi hoitaa homman eikä tule sotkua. Nostat leivän siis leivinpaperin päällä pataan.

      Poista
    2. Nyt ymmärretty ����

      Poista
  3. Onpa herkullisen näköinen leipä. Pitäisikin testata pataleipää, minulla kun sattuu olemaan tuollainen valurautapatakin.

    VastaaPoista
  4. OOooh, nyt oot Tinsku leipassu mun makuista leipää, ihanan paljon siemeniä, tätä täytyy kyllä testata heti ensi tilassa, nam!!!!

    VastaaPoista
  5. Voi että! Juuri laiton uuniin Pähkinäsiemen vuokaleivän tuolta aikaisemmista ohjeistasi. Ja nyt huomasin tämän , nam, kokeiluun menee..., mutta gluteenittomana ja vhh tietenkin. Kokeilen varmaan sekoitusta : mantelijauho, psyllium, lupiinijauho.
    Palaan kertomaan, kuinka onnistuin. Kiitos ohjessta ☺

    VastaaPoista
  6. Miten jos hiivan korvaa leivinjauheella mikä mahtaisi olla suhde?

    VastaaPoista
  7. Onnistuisikohan jos käyttäisi mantelijauhoa ja psylliumilla antaisi sitkoa? Siihen sitten halutessa lisätä noita siemeniä/pähkinöitä?

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall