Sinisimpukkakeitto thaimaalaisittain

Simpukat ovat parhaimmillaan syyskuusta huhtikuuhun ja onkin aivan ennenkuulumatonta, etten ole vielä kotona valmistanut simpukkaruokia kertaakaan tämän sesongin aikana.

Tein kuitenkin reippaan ryhtiliikkeen ja hankin 2 paketillista simpukoita nähdessäni niitä mielestäni hyvinkin edulliseen hintaan Lidlin kala-altaassa. Yleensä ostan simpukat kalatiskiltä verkkopusseissa, mutta nämä olivat tiiviissä puolentoistakilon pakkauksessa valmiiksi putsattuina ja elävinä. Mielenkiintoista.

Pakkauksessa luki, että kaikki simpukat voidaan kaataa suoraan kattilaan, mutta tavoilleni uskollisena kyllä poistin rikkinäiset ja koputtelin jokaisen simpukan.

Toisesta paketista valmistin Tom kha - tyyppistä simpukkakeittoa ja toinen jäi vielä odottelemaan jääkaappiin toisenlaista inspiraatiota täksi illaksi.


Sinisimpukkakeitto thaimaalaisittain


Tarvitset:
  • n. 1 ½ kg eläviä sinisimpukoita
  • purkki kookosmaitoa (a’ 400 g)
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • (kalakastiketta)

Liemi:
  • 4 dl valkoviiniä
  • 4 dl vettä
  • 1 kala- tai kanaliemikuutio
  • ½ sipulia silputtuna
  • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 2 tuoretta sitruunaruohoa silppuna tai 3 tl sitruunaruohotahnaa
  • 1-2 pitkää punaista chiliä siivutettuna tai maun mukaan chilikastiketta
  • tuoretta inkivääriä noin peukalon kokoinen pala siivutettuna
  • 6 kuivattua kaffirlimen lehteä (löytyy yleensä lasipurkissa aasialaisten mausteiden hyllystä)
  • 1 rkl kookossokeria
  • kourallinen tuoretta persiljaa ja korianteria (hyödynnä varsiosat liemeen)

Tee näin:

Laita kaikki liemen ainesosat kattilaan ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia tai niin kauan, että nestettä on jäljellä noin 2/3 osaa.
Puhdista liemen kiehuessa sinisimpukat. Harjaa pois hiekka yms. ja poista ”parrat” pienellä terävällä veitsellä. Tarkista myös, että simpukat ovat varmasti eläviä. Jos simpukka on auki niin kopauta sitä pöytää vasten. Ellei simpukka ala sulkemaan kuortansa niin se voi olla kuollut – Heitä se silloin pois. Älä missään nimessä käytä ruoaksi kuolleita simpukoita (vakava ruokamyrkytyksen vaara).
Siivilöi liemi isohkoon kattilaan (mahdollisimman laakeapohjainen) ja laita uudelleen kiehumaan.
Laita simpukat erissä kiehuvaan liemeen ja ravista kattilaa joka simpukkaerän välissä, jotta simpukat kuolevat välittömästi.
Lisää kookosmaito. silputtu persilja ja korianteri.
Anna keiton vielä kiehahtaa ja tarkista liemen maku.
Lisää tarvittaessa hieman kalakastiketta jos kaipaat suolaa tai kookossokeria jos haluat liemeen lisää makeutta. Happoa voit lisätä puristamalla sitruunan tai limen mehua.
Tarjoile heti.
Huom. Tarkista myös, että kaikki simpukat ovat keitettäessä auenneet. Jos simpukka on edelleen tiukasti kiinni niin heitä se pois.

Vinkki: Jos lientä jää yli niin se kannattaa vaikka pakastaa ja käyttää myöhemmin kalakeiton pohjaksi.

Lisää aasialaistyyppisiä ruokia löydät blogistani helposti klikkaamalla Tästä.


Jos nautit ruoalla viiniä niin puolikuiva tai puolimakea valkoviini sopii aasialaistyyppisille ruoille parhaiten ja rypäleenä toimii hyvin Riesling, mutta valitsin silti tällä kertaa puolikuivan Anselmann Weißburgunder Trockenin. Viini sopi täydellisesti simpukoille.

Anselmann Weissburgunder Trocken voitti kultaa Vuoden Viinit 2012 -kilpailussa.
Alkon luonnehdita: Puolikuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, mausteinen, hennon mineraalinen.
Rypäle: Weissburgunder
Hinta Alkossa noin 10€.



Toinen hyvä vaihtoehto on Hardys Nottage Hill Riesling.
Puolikuiva, ryhdikäs, hapokas, hedelmäinen, yrttinen, aromikas.
Tilausvalikoimaa.
Hinta Alkossa noin 12€.

Puolimakeaksi viiniksi suosittelen lähestulkoon ikonista Königsmosel Rieslingiä.
Puolimakea, hapokas, sitruksinen, kypsän aprikoosinen, persikkainen.
Rypäleet: Riesling ja Rivander.
Hinta Alkossa 10€.



PRINT RECIPE

4 kommenttia

  1. Slurps....mä rakastan simpukoita :) nyt valuu kuola ja haluan niitä!

    VastaaPoista
  2. Simpukat on kyllä ihan parasta! Ja helpot vieläpä suht valmistaa.

    VastaaPoista
  3. Simpukat ja vielä kookosmaidossa, nyt en kestä! Ihan lempiruokaa...tämäkin : )

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall