Kermakastike ja sen lukuisat muunnokset – Kastikkeita For Dummies


Sanotaan että kastike tekee ruoan. No onhan se monesti niin. Kastikkeen puuttuminen on kuin näkkileipä ilman voita.

Katselin tässä hiljattain tilastoja hakusanoista, joilla blogiini tullaan googlen kautta. Useita reseptejä haetaan sanalla helppo, nopea, yksinkertainen, itsetehty jne.

Erilaisia kastikkeita haetaan myös paljon. Helppoa ja nopeaa on totta toki turvautua pussiversioon, mutta esim. kermakastikkeet ovat niin yksinkertaisia ja vaivattomia tehdä, että tuskin loppuviimeksi pussikastikkeessa aikaa säästää ja itsetehty on kaksin verroin parempi.

Ajattelinkin siis tehdä sarjan blogi-postauksia kastikkeista ja aloitetaan nyt siitä perinteisestä ja helpoimmasta eli kermakastikkeesta ja sen lukuisista muunnoksista.

Samalla lisään tunnisteen For Dummies. Tällä tunnisteella tulet jatkossa löytämään ne ylihelpot reseptit sitä mukaan kun uusia tulee ja vanhoja ehdin tägäämään.
Vaikka joskus voi ja pitääkin vähän oikoa mutkia niin mausta ei silti tarvitse tinkiä.

Kaikissa näissä kastikkeissa on sama peruspohja, joihin makua tuodaan erilaisilla pippureilla, yrteillä, mausteilla ja vaikkapa chilikastikkeilla. Muunnoksia voi tehdä lukemattomasti.

Alla muutama vinkki maustamisesta. Mausteiden määrä on noin määrä. Maistele ja löydä itsellesi sopiva.

Laitan kastikeisiin ja keittoihin aina ripauksen makeutta. Aavistus makeutta tuo maut paremmin esiin.

Maidottoman version saat luonnollisesti korvaamalla maidon ja kerman sopivilla kasvituotteilla.


Perus kermakastike 4.lle

  • 1 dl maitoa
  • 2 dl kermaa
  • ½ liha/kana/kasvis tai kalaliemikuutiota kyseessä olevan pääruoka-aineen mukaan
  • 1 tl soijakastiketta ja/tai maun mukaan suolaa myllystä.
  • mustapippuria maun mukaan myllystä
  • ½ tl kuivattuja yrttejä ruoan mukaan timjami, basilika, rakuuna, persilja, tilli yms.
  • hieman hunajaa, kookossokeria, tavallista sokeria tai tippa kuuman kestävää makeutusainetta
  • (1-2 tl maissijauhoja vesitilkkaan sekoitettuna)
  • (nokare voita antamaan kiiltoa)

Tee näin:
Laita kattilaan maito, kerma, liemikuutio ja mausteet ja anna keittyä kasaan hiljaa poreillen viitisen minuuttia.
Lisää makeus.
Tarkista maistamalla pippuri ja suola. Lisää tarvittaessa.
Suurusta tarvittaessa. Sekoita maissijauho tilkkaan vettä ja kaada kuuman kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen.
lisää voinokare
Anna kastikkeen vielä kiehahtaa.


Pippurikastike

  • perus kermakastiketta
  • 3 tl tai maun mukaan pippurisekoitusta rouheena
  • 1 tl sinappia


Yrttikastike

  • perus kermakastiketta kasvisliemikuutiolla
  • kourallinen tuoreita yrttejä silputtuna kuten, basilika, persilja tai timjami.
  • (ripaus sitruunan raastettua kuorta)


Hunajainen sinappi-pippurikastike

  • perus kermakastiketta
  • ½ rkl hunajaa
  • 1 rkl sinappia
  • 3 tl pippurisekoitusta
  • tarkista suola


Roseepippurikastike

  • perus kermakastiketta
  • 3 tl murskattuja roseepippureita
  • (hieman raastettua sitruunankuorta)


Valkosipulinen kastike

  • perus kermakastiketta
  • 3 isoa valkosipulinkynttä murskattuna
  • yrttejä maun mukaan


Chili- mangokastike

  • perus kermakastiketta ilman hunajaa ja lihaliemi vaihdettuna kanaliemeen
  • 1 dl mangososetta
  • 1 tl curryjauhetta
  • 1 rkl tai maun mukaan chilikastiketta
  • (½ tl savupaprikajauhetta)
  • (syvempää väriä saat vaihtamalla voi nokareen loraukseen punaista palmuöljyä)


Hedelmäinen currykastike

  • perus kermakastiketta
  • 2-3 tl curryjauhetta
  • 1 dl mango, omena tai banaanisosetta
  • (keltaista väriä saat vaihtamalla voinokareen loraukseen punaista palmuöljyä tai lisäämällä 1 tl kurkumaa)


Kermainen sitruunakastike kalalle

  • perus kermakastiketta lihaliemi vaihdettuna kalaliemeen
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/4 sitruunan raastettu kuori
  • ½ tl sitruunapippuria
  • maun mukaan tuoretta silputtua tilliä
  • (voit kokeilla myös tuoretta korianteria)
  • (keltaista väriä saat vaihtamalla voinokareen loraukseen punaista palmuöljyä tai lisäämällä 1 tl kurkumaa)



Pinaattikastike kalalle

  • perus kermakastiketta, jossa kalaliemikuutio
  • kourallinen pakastettua pinaattia
  • (annoksen päälle kuutioitua kanamunaa)

  

Kastike riistalle

  • perus kermakastiketta ilman hunajaa
  • 6 kuivattua katajanmarjaa murskattuna
  • 1 tl kuivattua rosmariinia
  • 2 tl mustaherukka- minttu tai pihlajanmarjahyytelöä
  • roseepippuria murskattuna
  • (tarkista suola ja pippuri)
  •  



Ehkäpä näillä pääsee alkuun J

Seuraavassa kastike-postauksessa tehdään ehkäpä erilaisia punaviinikastikkeita.

Lumisin terveisin:

//tiina




PRINT RECIPE

5 kommenttia

  1. Tälle kastike-dummielle täydellinen valikoima, kiitos! Jään mielenkiinnolla odottelemaan myös tulevaa punaviinikastike postausta. For dummies tunnisteelle lämpimät kannatukset.

    VastaaPoista
  2. Kermakastikkeet on mun suosikkeja. Helppoja ja maittavia ja sopivat lähes kaiken kanssa yhteen.

    VastaaPoista
  3. Tosi kiva postaussarja! :) Odottelen innolla punaviinikastike-postausta, sillä en ole koskaan punaviinikastikkeita tehnyt itse, yleensä pysyttelen kermakastikkeissa :D Ja ihana kuva postauksessa!

    VastaaPoista
  4. Hienon näköinen blogi! Ihania kuvia ja selkeä ja nätti. :) Hyvän näköisiä reseptejä, täytyy joskus kokeilla. ;)

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä! Ja etenkin tunnisteesta for dummies! :D <3

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall