Chicken wings kukkakaalista

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Niin vuosi taas vaihtui ja moni varmasti aloitti kaiken jouluherkuttelun jälkeen uuden ja kevyemmän elämän. 
Näin myös minä. Ostoskorista on jääneet pois turhat ”höttöhiilihydraatit” ja tilalle on tullut paljon kasviksia. 

Täysin vegeksi tästä paatuneesta ”lihaanista” ei koskaan olisi, mutta välillä ihan pelkkä kasvisateriakin maistuu oikein hyvin ja mikseipä suositellun kalapäivän lisäksi ruokaviikossa voisi olla yksi kasvispäiväkin.

Monet varmaan huomasivat ennen joulua suoranaiseksi somehitiksi nousseen porkkalalan (porkkanasta tehty ”kylmäsavulohi”).
Samaan aikaan oli paljon keskustelua siitä, miksi kasvisruoan pitää näyttää, maistua ja kuulostaa eläinperäiseltä tuotteelta, jos sen ei haluta olevan oikeaa kinkkua, kalaa tai vaikkapa nakkeja.
No enpä puutu tuohon aiheeseen enää sen enempää ja minussa tuo asia ei nyt niin kovasti kuohauta tunteita suuntaan tai toiseen. 
Kukin syököön mitä lystää ja kutsukoon ruokaansa millä nimellä haluaa.
Ei se ole keneltäkään pois. Päinvastoin.

Myös viljattomat ja gluteenittomat ruokavaliot nostivat ajoittain viimevuonna suoranaisen someraivon puolesta ja vastaan. Tähänkin haluan sanoa, että kukin päättäköön itse käyttääkö viljoja vai valitseeko gluteiinittoman vaihtoehdon. 
Muistetaan kuitenkin, että keliaakikoille gluteenittomuus on terveyden kannalta 100 prosenttisen tärkeää ja ei viedä omalla käytöksellä siitä asiasta pohjaa, jos gluteiinittomuus ei itselle ole se elinehto.

Ehkäpä näistä lukuisista ruokavaliosta ja suoranaisista aatteista on ollut jotain hyötyäkin. Tuottajat ovat vastanneet nopeasti kuluttajien tarpeisiin ja kulutuksen lisääntyessä myös esim. gluteenittomien tuotteiden valikoimat ovat lisääntyneet huomattavasti. Samalla myös hinnat ovat laskeneet.

Arvoisan kaimani, Himahellan Tiina Rantasen sanoin: Olisiko aika julistaa ruokarauha? Tiinan loistavan kirjoituksen ruoan aatteellistumisesta ja ruokarauhasta voit lukea Täältä.

Ja nyt tämän paatoksellisen papatuksen jälkeen asiaan. Nimittäin siihen, että minäkin kokeilin valmistaa kanansiipiä ilman kanaa.
Eihän nuo kuunapäivänä ainakaan ”lihaanin” mielestä rasvasta tiriseviä kanansiipiä voita, mutta erinomaisen hyvää kasvisruokaa kyllä, mikä etäisesti ulkomuodoltaan, väriltään ja makumaailmaan muistuttaa chicken wingssejä ja muutama kymmen broileri sai pitää päänsä tai tarkemmin siipensä.

"Oikean" värin ja voimaisen maun saamiseksi käytin wingseissäni Bonredin punaista palmuöljyä.

Palmuöljyasiastakin on väännetty viimevuonna paljon ja siksipä selvyyden vuoksi teollisuuden käyttämää prosessoitua öljyä ja Bonredin vastuullisesti tuotettua ja ravinteikasta öljyä ei pidä sekoittaa  keskenään.

Lisää Bonredistä ja sen terveydelle hyödyllisistä vaikutuksista pääset lukemaan Tästä.



Chicken wings kukkakaalista 4-6.lle


Tarvitset:
  • n 1 kg kukkakaalia

Leivitykseen:
  • 1,5 dl vettä
  • 1 dl punaista palmuöljyä (Bonred) (tavallinen kasviöljykin käy, mutta väristä ei tule niin syvä)
  • n. 1.2 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja. Jos haluat täysin viljattoman ja vhh-version niin käytä 0.6 dl kookosjauhoja. Mantelijauhoa en ole kokeillut, mutta uskoisin niitä tarvittavan reilun desin. Muista, että mantelijauho kärähtää uunissa melko herkästi.
  • 2 rkl chilikastiketta
  • 1 tl hunajaa tai siirappia
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • (valmista wings-kastiketta)

Tee näin:
Irrota kukkakaalin nuput toisistaan ja pilko tarvittaessa sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
Sekoita leivitystaikinan aineet keskenään ja anna turvota noin 10 min.
Kaada kukkakaalin nuput leivitystaikinan joukkoon ja sekoittele niin että kaikki nuput varmasti peittyvät taikinasta. Kannattaa siis tehdä taikina heti riittävän isoon kulhoon.
Kaada nuput pellille ja levitä ne tasaisesti mielellään vähän erilleen toisistaan. Jos käytössäsi on kiertoilmauuni niin käytä suosiolla kahta peltiä.
Paista 225 asteessa yhteensä n. 20 min, mutta käännä ne paiston puolivälissä.
Ota nuput pois uunista ja maista. Lisää tarvittaessa vielä chilikastiketta, suolaa yms. maun mukaan, tai lorauta niiden päälle hieman valmista wings kastiketta.
Paista uunissa vielä viitisen minuuttia.

Tarjoile kasvijogurtti- tai kermaviilikastikkeen ja dippivihannesten kera.



Tein gluteenittoman ja täysin viljattoman version wingseistä. Sen kummempaa ulkonäöllistä eroa ei niissä ollut, eikä viljattomien kookosjauho mitenkään puskenut makuaan esiin. Kauniin ja "aidon" värin sain käyttämällä Bonred punaista palmuöljyä ja chilikastikkeena käytin Tabascoa, mutta mikä tahansa chilikastike oman maun mukaan käy loistavasti.

Rauhaisaa ruokavuotta 2017!
Ei polteta pipareita eikä päreitä <3

//tiina



5 kommenttia

  1. Herkullisilta näyttävät kukkiswingsit, ihan pakko tehdä meidänkin keittiössä, samalla pääsen tutustumaan tuohon palmuöljyyn, onkin ihan uusi juttu mulle. Aurinkoista sunnuntain jatkoa sinulle ystäväni :)

    VastaaPoista
  2. Niin herkullisen näköisiä, nam! Me ollaan valmistettu kukkakaaliherkkuja niin, että on dipattu mausteiseen kananmunaan ja sitten leivitetty ja paistettu pannulla. Todella hyvää.

    VastaaPoista
  3. Näyttää tosi hyvältä, pitää kokeilla joskus. Palmuöljyä en yleensä käytä, mutta maku tulee varmasti ihan hyvä jollakin muullakin öljyllä. Tuo ruokarauhan julistaminen kuulostaa hyvältä, samaa mieltä, että kukin tyylillään. :)

    VastaaPoista
  4. Haluan vaan tulla muistuttamaan palmuöljyn ympäristöhaitoista, jotka ovat todella mittavia. Tästä voi lukea lisää esim. Wikipediasta tai Greenpeacen sivuilta. Siksi käyttäisin mielummin tavallista öljyä. :)

    VastaaPoista
  5. Ruokarauhan kannalla täälläkin - mikä rikkaus, että meillä on niin monta eri vaihtoehtoa ja saa juuri syödä sitä mitä haluaa! Sun kukkakaaliwingseistä olisi ihan somehitiksi asti, resepti on todella briljantti : )

    VastaaPoista