Sopivasti savuinen kurpitsakeitto


Kurpitsaa pukkaa vieläkin ihan valtavasti. Toin saaresta taas lastin valtavia kesäkurpitsoja ja kotikasvimaallakin möllöttää muutama upea jättikurpitsa.

Kurpitsaa syödään siis tänäkin syksynä muodossa jos toisessa. Osa säilötään pikkelsiksi, osasta teen ehkä hilloa ja loput menee kuutioina pakastimeen talven keittovärkeiksi.

Kurpitsakeitto maistuu vuodenajasta riippumatta ja chili antaa keittoon mukavasti lämpöä ja potkua..

Tällä kertaa laitoin keittoon chilin lisäksi savuista BBQ tuorejuustoa ja se toimi vallan mainiosti.

Kurpitsana käytin kesäkurpitsaa, mutta ihan mikä tahansa kurpitsa käy yhtä hyvin.

Savuinen kurpitsakeitto 4.lle


Tarvitset:
  • noin 1 kilo kuorittua ja kuutioitua kurpitsaa
  • 1 keskikokoinen sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • n. 6-8 dl vettä ( sen verran, että kurpitsakuutiot juuri ja juuri peittyvät)
  • 1 kasvis fondi tai kuutio
  • maun mukaan tuoretta chiliä silputtuna tai chilikastiketta
  • 200 g savuinen BBQ tuorejuustoa ( Greme Bonjour)
  • mustapippuria ja suolaa myllystä
  • tilkka voita tai öljyä sipuleiden kuullotukseen.

Koristeeksi:
  • tuoretta persiljaa silputtuna


Kuullota sipuleita hetki kattilassa tilkassa öljyä tai voita. Jos käytät tuoretta chiliä niin lisää se sipuleiden kanssa.
Lisää fondi, kurpitsakuutiot ja sen verran vettä, että kurpitsat juuri ja juuri peittyvät.
Anna kiehua hiljalleen niin kauan, että kurpitsat pehmenevät.
Ota kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
Lisää tuorejuusto nokareina ja kiehauta keitto vielä kertaalleen kokoajan sekoitellen.
Mausta chilikastikkeella, mustapippurilla ja suolalla.
Lisää tarvittaessa aavistus makeutta hunajalla tai kookossokerilla.
Koristele valmis keitto silputulla tuoreella persiljalla.

Vinkki:
Pelkästä kesäkurpitsasta tulee erinomainen, mutta vähän tylsän harmahtava keitto. Käytin sipuleiden kuullotukseen punaista palmuöljyä ja lisäsin sitä vielä lorauksen valmiiseen keittoon antamaan lisää ravinteita ja kaunista keltaista väriä.

Pekoni, pekoni ja kolmannen kerran pekoni! Tarjoile keitto rapeiksi paistettujen pekonilastujen kanssa.

Lisää kurpitsareseptejä löydät blogistani klikkaamalla alla olevista linkeistä:





PRINT RECIPE

8 kommenttia

  1. Tämäkin menee testiin, kiitti ohjeesta :)

    VastaaPoista
  2. Tämä keitto kuulostaa juuri sellaiselta mitä haluaisin nyt syödä. Kurkkuun on taas kasvanut kaktusfarmi ja kuulostan ihan vanhalta varikselta. Juuri silloin tällainen keitto on parasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi ikävää. Toivottavasti ei iske tauti ihan petiin. Pikaista paranemista <3

      Poista
  3. Varia saa lisaa kurkuma mausteella jos kurpitsoissa ei ole tarpeeksi varia.
    Jos maha ei kesta chilia pikkasen kurkumaa ja inkivaaria ajaa myos asian. Myos hyvaa flunssaiselle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kurkumalla saa myös ihanaa väriä ja makua ja inkivääri antaa mukavasti potkua.

      Poista
  4. voi tuota palmuöljyä pitää varmaan ostaa, tekipä hyvästä keitosta herkullisen väristä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan lööw tuohon punaiseen palmuöljyyn <3

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall