Paistettua nieriää ja helppo yrttivoikastike


Siis ihan mahtavaa! Meillä on kala-asiat kunnossa taas vähäksi aikaa. Tyttäreni kävi Porin reissullansa ukin pakastimella ”ongella”.

Ukin pakastin on siitä hyvä onkipaikka, että saalista tulee aina takuuvarmasti. Eikä ihan mitä tahansa saalista vaan tälläkin kertaa varsinaista arvokalaa, kuten taimenta ja nieriää. Ja mikä parasta… valmiina fileinä.

Pakastimesta saaliksi nousi myös siikaa, lohta, ahventa ja kuhaa J
Kyllä nyt kelpaa! Eli ISOT kiitokset taas vaan Mummille ja Ukille Poriin <3

Ensimmäisenä paistinpannulle pääsi nieriäfileitä ja niille valmistin todella helpon ja nopean yrttivoikastikkeen. Tämä ei voi mennä pieleen.

Yrttivoikastike muuten sopii loistavasti ihan mille tahansa kalalle.

Yrttivoikastike 4. lle


Tarvitset:
  • 1 ½ dl kuivaa valkoviiniä tai omenamehua
  • 1 salottisipuli silputtuna
  • 150g voita kuutioina
  • 1 tl dijon sinappia
  • 1 tl kookossokeria tai hunajaa (Pieni makeus pyoristää kivasti viinin happoa ja tuo yrttien maut paremmin esiin. Jos käytit omenamehua voi makeutuksen jättää pois)
  • 2 kevätsipulin vartta silputtuna
  • n. ½ dl tuoreita sekalaisia yrttejä silputtua kuten tilli, persilja, ruohosipuli, salvia yms.
  • mustapippuria ja suolaa myllystä
  • tilkka öljyä


Kuullota salottisipuli silppua hetki tilkassa öljyä.
Lisää valkoviini ja keitä hiljalleen niin kauan, että valkoviinistä on puolet jäljellä.
Nosta kattila liedeltä ja vatkaa sekaan voi.
Lisää muut aineet ja sekoita.
Tarjoile heti

Nieriän paistaminen


Kuivaa nieriäfileet hyvin ja leikkaa tarvittaessa pienemmiksi paloiksi.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Pirskota halutessasi hieman sitruunamehua fileille tai tarjoile sitruunalohkoja valmiin kalan kanssa.
Paista fileitä reilussa voissa nahkapuoli alaspäin noin 4 min.
Käännä ja anna nopeasti väri myös toiselle puolelle.


Ruokajuomana maisteltiin valkoviiniä. Kylmänä oli 2 vaihtoetoa. Hardys Nottage Hill Riesling joka voitti pronssia keväällä Vuoden Viini 2016 –kilpailussa, sarjassa Uuden maailman viinit yli 11e. Ja takuuvarmaa Hardys Bin 141 Colombrad Chard.
Hetken aprikoin näiden kahden väliltä, mutta päätin sitten avata Bin 141’sen.
Hardys Bin 141 on kuiva ja raikkaan hedelmäinen valkoviini ja mikä parasta hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Viinistä Viiniin  2014 -kirja kertoo viinistä näin:
”Sopusuhtainen ja miellyttävä kokonaisuus. Viini on edullinen ostos ja enemmän kuin hintansa arvoinen”
Hardys Bin 141 viiniä suositellaan vähärasvaiselle kalalle, mutta mielestäni mukavan hapokkaana sopi erinomaisesti myös nieriälle.

Hardys Nottage Hill Rieslingistä vielä sen verran, että se kuuluu Alkon tilausvalikoimaan, eli ei välttämättä löydy suoraan joka Alkon hyllystä. Tilaamalla sitä siis saa ja toimituksessa ei montaa päivää pitäisi mennä.



Ihastuttavan kauniit viinilasit ovat Klaukkalan Lahja ja sisustusliike Pussukasta.

Nieriän nahka on niin kaunis ja värikäs.

Mikä on muuten sinun lempikalasi? 
Ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua ja kireitä siimoja kaikille kalanaisille ja -miehille.


PRINT RECIPE

4 kommenttia

  1. Kelasin tätä sun postausta alaspäin, niin mies pyys kelaamaan takaisin ylös. Huokaili tuossa ja manasi mun kala-allergiaa. Onneksi mä en aina ole kotona, joten ei reppana jää ihan ilman kalaruokia. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi riepua. Ihana <3 Kala-allergia on kyllä suorastaan pirullinen juttu. Mites Outi kun joissain ruuissa missä ei kalaa mieltäisi olevan saattaa olla esim. kalakastiketta. (Itse käytän esim. paholaisenhillossa) Saatko näistäkin oireita? Olen ymmärtänyt, että joillekkin ihan hengenvaarallista pienikin määrä. Hui! Kyllä siinä tarkkana saa olla kuten pähkinäallergiankin kanssa. Mukavaa viikonloppua koko perheelle <3

      Poista
  2. Nyt tuli nälkä ja haluan tuoretta paistettua kalaa. Pitääkö heittä onki veteen vai hakisinko silti kaupasta... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos lähdet ongelle niin kerro.... olen nanosekunnissa siellä ikuistamassa tuon tilanteen :D Noh, ehkäpä suosittelen Marjo ystäväiseni sinulle kuitenkin kaupan tiskiä :D

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall