Tinsku testaa. Redproof haastaa Bulletproofin




Testissä Bonred punainen palmuöljy. Uusi superfood ?

Kuulin punaisesta palmuöljystä itseasiassa ensimmäistä kertaa viime kesänä. Ajattelin kieltämättä hieman skeptisesti, koska sanana palmuöljy ensimmäisenä tuo mieleen kaadetut sademetsät, biopolttoaineen ja elintarviketeollisuuden käyttämän prosessoidun halppisrasvan.

No ennen kuin sinäkin saat liikaa negatiivisia ajatuksia lukemastasi, korjaan, että Bon red'n punaisessa palmuöljyssä tästä ei ole kyse.
Päin vastoin. Punaista palmuöljyä on käytetty Afrikassa ja Kauko-idässä jo useita tuhansia vuosia.
Punainen palmuöljy on erittäin ravinteikas ja sisältää hurjan määrän hyödyllisiä vitamiineja ja antioksidantteja.

Päälimmäiseksi voisin nostaa muutaman.
  • Beettakaroteeni. Sitä punaisessa palmuölyssä on viisi kertaa enemmän kuin porkkanassa.
  • Tokoperoli sekä tokotrienoli E-vitamiiniin muotoja jotka voivat olla jopa 50 kertaa voimakkaampia antioksidantteja, kuin tavalliset E-vitamiiniyhdistelmät.
  • Lykopeeni.  Runsaan lykopeenin saannin on useissa tutkimuksissa todettu suojaavan syöpä- sydän- ja verisuonitaudeilta. 
  • Q10. kaikki keski-ikäiset ja +ikäiset naiset tunnistavat tämän kasvorasvapurkistaan. Q10 ehkäisee vanhenemismuutoksia, ihon rypistymistä, LDL kolesterolin hapettumista sekä verensokerin ja verenpaineen nousua.
  • Fytosteroli. Antikarsinogeeninen aine, joka ehkäisee kolesterolin imeytymistä.
Bonred'n punainen palmuöljy on vastuullisesti tuotettua. Lisää Bon redin vastuullisuudesta ja etiikasta voi lukea täältä: http://bonred.fi/vastuullinen-tuotanto/ymparistoystavallisyys/

No asiasta viidenteen eli miten tätä sitten käytetään?
Ihan samalla tavalla kuin muitakin öljyjä. Yhtenä myös positiivisena asiana voisin nostaa esiin punaisen palmuöljyn korkean savuuntumispisteen (230*C) Eli tätä voi käyttää myös paistamiseen korkeissa lämpötiloissa.

Minä ajattelin ottaa kuitenkin ensisijaisesti kaiken hyödyn irti ilman kuumentamista eli käytän salaatin kastikkeisiin ja yllätys,  yllätys kahviin.

Viime kevät-talvella aloin juomaan joka aamu Bulletproof kahvia eli voikahvia (kookosöljyä, voita ja kahvia). Tuo oli oiva ratkaisu aamusyömättömyyteeni. En todellakaan ole ihminen joka aamulla ensimmäiseksi ajattelee ruokaa ja 100% varmuudella lähden töihin pelkällä kahvikupilla. Voikahvilla pärjäili mukavasti lounaaseen.
Kesäloman alkaessa tuo tapa kuitenkin jäi ja olen ollut taas siitä asti oma kärttyinen itseni aina lounasaikaan asti.

Nyt oli hyvä syy jatkaa vanhaa tapaa, mutta tosiaan kookosöljyn korvaan nyt punaisella palmuöljyllä ja työkaverit kiittää. Nimeän tämän voimakahvin Redproof kahviksi.

Redproof kahvi

Tarvitset:
  • 1 rkl Bonred punaista palmuöljyä
  • 1 rkl luomuvoita
  • reilu mukillinen kahvia
  • (mausteeksi ripaus suolaa, kanelia, raakakaakaota yms.)

Laita kaikki aineen blenderiin ja surauta muutaman kerran. Lopputoloksena on ihanan lattemainen ja maukas kahvi.
Sokerin ystävät makeuttavat kahvinsa sitten luomu kookossokerilla jookos?

PS. Testausmielipiteeni ovat aina omiani, mutta kertomani ravintosisällöt yms. perustuvat faktaan.




PRINT RECIPE

6 kommenttia

  1. Minäkin olen ihastunut tuohon öljyyn ja pian on pullo loppu.Mutta öljy kahvissa ei oikein houkuttele....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin ajattelin ennen kuin ekaa kertaa kokeilin. Lopputulos olikin positiivisesti yllättävä :)

      Poista
  2. Suosittelen testaamaan. Öljy kahvissa on paras keksintö ikinä! Täytyypä testata tälläkin öljyllä. Blendaus on musta aika ehdoton juttu ��

    VastaaPoista
  3. MÄ oon vallan unohtanu ton kahvin, mutta multa löytyy kanssa tämä palmuöljy niin testaanpas huomenna aamulla tämän punaisen version.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellä myös ollut tosiaan pitkään unholassa. Hyvä syy ottaa taas mukaan aamurutiineihin :)

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall