Porsaanfilee chili- bearnaisekastiketta ja paahdettua myskikurpitsaa



Monet mieltävät bearnaisekastikkeen hankalaksi valmistaa. Tuo on muuten ihan puppua. Suosittelen kokeilemaan edes kerran valmistusta ihan alusta loppuun itse. Saatat yllättyä positiivisesti.

Positiivisia yllätyksiä olen muuten kokenut minäkin. Tällä kertaa positiivisuus liittyy... yllätys, yllätys.... olueen!
En pahemmin ole oluen ystävä. Yksi kylmä bisse saunan jälkeen tai joskus ruualla helteisenä päivänä on fine, mutta näinkin yleensä silti tuppaa jäämään puolet juomatta. Ensimmäiset kulaukset maistuvat ihan hyviltä....mutta sitten maku muuttuu karvaaksi ja jopa vähän tunkkaiseksi. En ilmeisesti kuitenkaan ole yksin tämän "elämää suuremman" ongelmani kanssa, koska olen muutamalta muultakin kuullut samantapaisia kommentteja.

Päivänä tässä eräänä sain kuitenkin nenäni eteeni pullon olutta ja pyynnön: Maista ja kerro mitä pidät.
Muotoilin jo mielessäni vastausta: Kiitos ihan hyvää ja puolipulloa riittää kiitos oikein hyvin.
Oppia ikä kaikki. Ilmeisesti olen maistellut ihan väärän tyyppisiä oluita vai liekö teinivuosien lämmin pussikalja jättänyt jotain traumoja. Haluatko kuulla mitä olutta maistoin? No kerron sen joka tapauksessa. Gunnaria. Kyllä, siis oikeasti......
Jos haluat tietää Gunnarista lisää, niin siitä reseptin alla juomasuositus osiossa.

Porsaanfilee chili- bearnaisekastiketta ja paahdettua myskikurpitsaa 4: lle

Porsaan filee
  • noin 700g kokonainen maustamaton porsaanfilee
  • rouhittua mustapippuria
  • suolaa
  • rosmariinia
  • (hunajaa)
  • voita tai oliiviöljyä ruskistamiseen

Ota file huoneen lämpöön noin tuntia ennen paistamista. Kuivaa fileen pinta ja hiero siihen mustapippuria rosmariinia ja suolaa.
Ruskista file nopeasti voissa tai oliiviölyssä kuumalla pannulta kauttaaltaan.
Laita filee uuniin 175* C ja paista puolisen tuntia. Jos omistat paistomittarin niin laita se fileen paksuimpaan kohtaan. Optimaalinen sisälämpötila olisi 67 *C koska liha jatkaa kypsymistään vielä uunista oton jälkeenkin. Kääri filee folioon ja anna tekeytyä ainakin 15 min ennen tarjoilua.

Paahdettu myskikurpitsa.
  • noin 1 kg myskikurpitsa
  • 2 punaista paprikaa
  • hunajaa
  • oliviöljyä
  • mustapippuria
  • timjamia
  • (hieman valkosipulia murskattuna)
Kuori ja halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja kuutoi noin 3*3 cm paloiksi.
Paloittele paprika samankokoisiksi paloiksi. Levitä kurpitsan palat ja paprika uunipellille.
Kaada päälle hieman oliiviöljyä ja hunajaa ohuena nauhana sinne tänne. Mausta mustapippurilla, suolalla ja tinjamilla. Lisää halutetssasi vielä vähän murskattua valkosipulia.
Paista uunissa 200*C n. 40 min. Sekoittele ja kääntele välillä paiston aikana.



Chili- bearnaisekastike

  • 200 g voita
  • 1 rkl hienoksi silputtua sipulia
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • 1 tl kuivattua rakuunaa
  • 0,5 dl valkoviinietikkaa
  • 0,5 dl vettä
  • 3 kananmunankeltuaista
  • maun mukaan tuoretta silputtua chiliä tai chilikastiketta
  • 1 rkl silputtua tuoretta persiljaa
Leikkaa huoneenlämpöinen voi pieniksi kuutioiksi. Mittaa sipuli, pippuri, rakuuna, etikka ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes nestemäärästä on puolet jäljellä.

Siivilöi liemi teräskulhoon ja nosta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Minulla on kattilahässäkkä missä on erillinen vesihaude osa. Se on tässä kätevä ja pysyy hyvin paikallaan vatkatessa.
Lisää keltuaiset ja vatkaa voimakkaasti, kunnes kastike sakenee.
Lisää voi muutama kuutio kerrallaan koko ajan vatkaten.
Kun kaikki voi on sekoittunut, nosta kulho pois kattilan päältä. Mausta tuoreella chilillä tai lisää maun mukaan valmista chilikastiketta
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vielä ripaus suolaa. Koristele persiljalla.

Yhteishyvän sivuilta löydät tosi loistavat kuvalliset ohjeet kastikkeen tekoon. Tämä kastikeresepti perustuu suoraan tuunattuna tuohon ohjeeseen. Kurkkaa ohjeet täältä: https://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/bearnaisekastike/0133


Juomasuositus:

Gunnar, Stadin Panimo

Vaikka pääsääntöisesti olen viinien ystävä, laitan tälläkertaa juomasuositukseksi oluen.
Oluen siksi, koska olen vähän sellainen oluiden antiystävä, mutta tämä olut yllätti raikkaudellaan ja hedelmäisella maullaan minut 10/0
Sain juotua koko pullollisen ja olisin hyvin voinut juoda vaikka toisenkin. Gunnar on vaalea lager ja mielestäni sopii raikkautensa puolesta juurikin tälläiselle ruualle, missä käytetään reiluhkosti mausteita ja kastikeena on tuhti bearnaisekastike.

Gunnar on muuten tehty reseptillä mikä voitti sarjassaan Suomen paras olut 2015 tittelin.
Ei siis oikeiden asiantuntijoidenkaan mielestä pöllömpi valinta.

Tässä vielä suora kopio Gunnarin etiketistä:
Mahtava Islantilainen viikinkisoturi Gunnar seikkaili Pohjoi- Euroopassa 900 luvulla.
Hän oli eloisa seuramies ja aina lojaali ystävilleen. Seuraa villin viikinkisoturin jalanjälkiä. Tyydytä janosi ja nauti hyvässä seurassa raikaasta Gunnar-oluesta, joka sytyttää soturien sielut.

Hmmmm. Vaikuttavaa

Ainoa miinuspuoli tässä oluessa on vielä maantieteellisesti suht heikko saatavuus. Gunnar on kokeiluerä ja saatavilla vasta Helsingin Ruoholahden K-Citymarketista. Eli jos asut hoodeilla, niin kipin kapin hakemaan oma Gunnarisi.

Toivon, että Gunnar jatkaa vielä yli tuhannen vuoden jälkeenkin seikkailujaan ja valloittaa maailmaa kaikkien oluen ystävien laseihin.
Kippis Gunnarille!!












PRINT RECIPE

2 kommenttia

  1. Upea ja herkullinen ohje. Hienot kuvat! Tuo hollandaisen ja bearnaisen teko on välillä tuuristakin kiinni, ainakin itsellä. Vaikka kuinka koittaisi tehdä oikein niin kuitenkin juoksettuu. Mutta onneksi asian saa korjattua.

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall