Pizza Italiano karpisti Tommi Kankaan tapaan ja ajatuksia VHH-keittiö kirjasta

sunnuntai 15. marraskuuta 2015


Sain Tommi Kankaalta VHH-keittö kirjan tutustuttavaksi periaatteella katso ja kerro mitä pidät.
Kuten jo aikaisemmissa postauksissa olen maininnutkin, on Tinskun keittiössä kärsitty "lievästä" aikapulasta. Vihdoinkin kuitenkin sain itseni villasukissa sohvan nurkkaan ja pääsin perehtymään kunnolla ja rauhassa Tommin kirjaan. Löysin kirjasta heti monta reseptiä mitä haluaisin kokeilla. Reseptit ovat käytännöllisiä ja helpon oloisia. Arki ja juhlavampaakin vhh-ruokaa parhaimmillaan. 

No, mutta mistä syntyi Tommin VHH-keittiö kirja? Haastattelin Tommia ja tässä taustat ihan hänen omin sanoin.

VHH-keittiö sai alkunsa jo vuonna 2010, kun olin jo hetken syönyt vähähiilihydraattisesti ja saanut aikaan huikeita terveyshyötyjä.
18 vuotta jatkuneet vatsakivut katosivat, rinnassa ollut kova kipu, jota tutkittiin sydänperäisenä hävisi, sekä jatkuva tukala olo ja närästys.
Laihduin 16 kiloa ensimmäisten 3 kk aikana ja olo koheni jatkuvasti.

16 vuotiaasta saakka, selän peittänyt ihokeliakiaa ainakin muistuttava ihottuma katosi pikkuhiljaa.
Lisäksi raju päänahan hilsely, sekä muita pienempiä ongelmia vain katosi itsestään.

Ystävät alkoivat pyytämään minulta kirjaa miten olen tämän kaiken saanut aikaiseksi itselläni ja lopulta päätin tehdä keittokirjan, kuinka itse söin itseni terveeksi.
Lopulta homma lähti alkuun jo 2013 ja valmistui syksyllä 2014.

Kirjan reseptit ovat siis kooste siitä kuinka itse toteutin VHH:ta jolla paranin ja toteutan edelleenkin hyvin pitkälle samalla tavalla.
Vähähiilihydraattisen ruokavalion laihduttava vaikutus perustuu hormoneja tasapainottavaan ruokailuun ja kirjassa se on otettu huomioon täysin raaka-aineita valitessa.

Turhan tiukkaa ei vähähiilihydraattista ruokavaliota tarvitse noudattaa saadakseen hyötyjä, mutta mitä tarkemmin karsii haitalliset ainekset pois ja mitä enemmän monipuolistaa ruokavaliotaan, sitä paremmat tulokset on mahdollista saavuttaa.

Vaikka kirja on suunniteltu vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle, mikään ei estä syömästä ja tekemästä omia sovelluksia näistä ruoista terveellisesti.
Reseptit on suunniteltu niin, että mahdollisimman moni hyötysi niistä ja jopa lapsetkin voisivat niistä nauttia.

Komppaan Tommia. Ilahduttavaa tässä kirjassa oli myös rasvaisten raaka-aineden mielestäni järkevä käyttö. Rasva on erittäin tärkeä ja iso osa ruokavaliota, mutta mielestäni sitä ei pitäisi kuitenkaan ylikorostaa. Tommi käyttää monipuolisesti myös kasviksia ja tiedostaa niiden terveydelliset hyödyt.

Tommin kokemista terveyshyödyistä lisättäköön, että olen kuullut paljon vastaavia tarinoita ja minulla on myös itsellä vastaavia omakohtaisia kokemuksia. Niistä kerron lisää sitten jossain tulevassa postauksessa.

Keksinkö tästä kirjasta jotain negatiivista?
No en periaatteessa, mutta ruuassa värejä rakastavana kirjan yleisilme oli hieman tumma ja reseptit olisvat olleet vielä houkuttelevampia jos kuvaus ja taustat olisivat kirkaampia ja värikkäämpiä. Tämä ei kuitenkaan vie pointtia asiasta ja Tommin VHH-keittiö kirja on täysin hänen oma kustanteinen sekä ensimmäinen, joten ei tartuta sivuseikkoihin.

Tommi on juuri julkaissut myös uuden kirjan villiyrtetistä.  Villimiehen Menu, jossa on 90 reseptiä. 
Netistä bongaamistani kuvista päätellen tässä kirjassa tulee mielenkiintoisen sisällön lisäksi myös esille ylempänänä painottamani värikkyys. Odotan innolla myös tämän kirjan lukemista.

No, mutta takaisin VHH-keittiö kirjaan. Kuten yllä jo mainitsin, että kirjassa oli monta reseptiä joita haluan kokeilla, mutta päätin kokeilla ensimäisenä pizzaa,  
Kaikille ainakin vhh-ruokavaliota noudattaville on vyötärönmetsästäjän pizzapohja tuttu. Ohjeessa on kananmunaa, maitorahkaa, juustoa ym. Tommin pizzapohjassa on ainoastaan kananmunaa eli saavutetaan vielä vähähiilihytdraattisempi versio.

Maistuuko tuo sitten munakkaalle? No ei. Juju on kananmunan käsittelyssä. Valkuaset vaahdotetaan ja siihen lisätään keltuaiset. Pohja esipaistetaan rapsakaksi ja päälle lisätään täytteet. 



Saanko siis esitellä:

Pizza Italiano Tommi Kankaan tapaan

Tarvitset pohjaan:
  • 4 luomumunaa
Erottele munista valkuaiset ja vatkaa ne kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset varovasti joukkoon.
Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja esipaista pohjaa 200* C noin 10 min. Anna esipaistetun pohjan jäähtyä kaikessa rauhassa ja valmistele sillä aikaa pizzakastike sekä täytteet.

Pizzakastike
  • 2 isoa tomaattia pilkottuna
  • valkosipulia maun mukaan
  • oreganoa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • tuoretta basilikaa
Pyöräytä kastikkseen ainekset nopeasti tehosekoittimessa.

Täytteeksi:
  • salamisiivuja
  • tonnikalaa
  • tomaattia siivutettuna tai kirsikkatomaatteja
  • kermajuustoraastetta
  • emmentaljuustoraastetta
Levitä kastike esikypsytetyn pizzapohjan päälle ja lisää kermajuustoraaste, tonnikala,siivutettu tomaatti ja salami. Siroittele vielä emmentaljuustoraastetta kekoina ympäri pizzaa.
Paista pizzaa uuniissa niin isoilla asteilla kuin uunistasi saat, niin kauan että juusto on sulanut, täyte vienosti kuplii ja pizza on kauniin värinen.

Ripottele päälle tuoretta basilikaa ja tarjoile heti.


(Tinskun vinkki. Revi valmiin pizzan päälle vielä tuoretta rukolaa)

Itse tein pohjan kaksinkertaisena eli kahdeksasta munasta. Lopputulos oli 1 pyöreä ja kaksi pellillistä pizzaa. Korvasin myös tonnikalan grillatulla broilerilla, koska pizzassa en ole tonnikalan suuri ystävä.
Salaateissa käytän useinkin. Makuasia.

Kävipä niin sopivasti vielä, että meillä oli eräs vieraileva ystävä yökylässä. Pizza sai kovasti kehuja ja loppuviimeksi sitä jäi puolikas peltiä syömättä. Pakkasin tuon lautaselle paloina leivinpaperin sisään ja jääkaappiin. Miehet jäivät vielä valvomaan kun minä menin nukkumaan. Aamulla herätessäni huomasin, että jääkapissa olis siististi tyhjä lautanen leivinpapereineen.

VHH-keittiö kirjaa voit tilata suotaan Tommi Kankaalta itseltään lähettämällä postia osoitteeseen  kangastommi (at) gmail.com.
Lisää mukaan nimi, osoite, puhelinnumerosi niin saat vastauksena tilausvahvistuksen ja maksutiedot.

VHH- keittiö kirja Joulun odotus ja toivelahja tarjouksena 27€ toimituskuluineen
tarjous voimassa marraskuun 2015 loppuun saakka.
Mainitse tilausta tehdessäsi Tinskun keittiö, niin saat kirjan tuohon alennettuun hintaan.











6 kommenttia

  1. Teen nykyisin pizzan ainoastaan tuolla ohjeella. Kylmänäkin hyvää, eikä maistu kananmuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei maistu. Ja tosiaan näytti olevan kylmänäkin hyvää kun jääkaapista löytyi pelkkä lautanen ja paperit :D

      Poista
  2. Vitsi miten hyvä resepti. Tarvitsisi taas vähentää hiilareita, vatsa on varsin pulleroisena tällä hetkellä. Kivaa oli treffailla useamman kerran, pian uudelleen. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitä Tommia. Tämä on suoraan hänen keittokirjastaan. Oli niin mahtava vaikkakin kiireinen viikko ja niin ihana nähdä teitä kaikkia <3 Eiköhän tässä taas pian jotain tapahtumaa ole missä nähdään :)

      Poista
  3. Onpas jännä pizza resepti! Tätä pitäisi varmaan kokeilla joskus. Teen itse pizzapohjan aina ikivanhalla peruskoulun köksäkirjan reseptillä... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peruskoulun köksäkirjat on ihan parhautta. Harmi, että olen omani johonkin kadottanut. Tässä reseptissä on kyllä helppoa se, ettei tarvitse muistaa kuin yksi raaka-aine ... kananmuna :)

      Poista