Mahtavat Saslik vartaat ja tomaattinen hapankermakastike


Syksy alkaa olla kauneimmillaan. Kuulaita aamuja ja mahtavaa väriloistoa. Metsässä alkaa olla suppilovahverokausi parhaimmillaan ja pikkuisen pakkasen puremat puolukat ja karpalot makeita ja meheviä.
Viikoilla 42 ja 43 on suomessa koululaisilla syysloma ja varmasti monet suuntaavatkin nyt viimeisiä kertoja mökeilleen laittamaan paikkoja talvikuntoon. Nyt on siis vielä loistava tilaisuus grillata jotain todella hyvää, kuten saslikkia!
Rakastan saslikkia ja vartaita on hauska tehdä. Yleesä jos ruokailijoina on pienempää väkeä, niin juuri he ovat innokkaimpia apureita vartaiden teossa.
Pikku pointtina muistettakoon, että saslik-lihan pitää marinoitua ainakin vuorokausi, joten tuo kannattaa tehdä jo kotona ja ottaa valmiiksi marinoituneet lihat mökille mukaan.

Saslik lihana käytetään perinteisesti porsaan kassleria tai lammasta. Nämä vartaat tein aivan loistavasta Pajuniemen Luomu porsaan kasslerista. Pajuniemen kassler on juuri sopivan rasvainen ja rasva on niin pehmeää, että se sulaa kypsennyksessä mehevoittäen lihan. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

Saslik vartaat ja tomaattinen hapankermakastike 4:lle


n. 800 g Pajuniemen Luomu porsaan kassleria

Marinointiin:
  • ainakin yksi iso sipuli
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 2-3 rkl etikkaa
  • 0.5 tl mustapippurirouhetta
  • (0.5 tl savupaprikajauhetta)
  • hieman yrttejä kuten rosmariini, korianteri tai tinjami
Huom! Ei suolaa marinaadiin!

Vartaisiin kasslerin lisäksi esim:
  • valkosipulin kynsiä (valmiiksi marinoituja)
  • kirsikkatomaatteja
  • paprikaa 
  • kesäkurpitsaa 
  • kelta- tai punasipulia
  • grillauksen kestävää juustoa

Silppua sipuli ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Lisää joukkoon etikka, mustapippuri ja yrtit. Sekoita hyvin ja vaikka painele seosta haarukalla, jotta sipulista irtoaisi mahdollisimman paljon nestettä.

Leikkaa Pajuniemen Luomu porsaan kassler sopiviksi suupaloiksi esim noin 3*3 cm.
Laita kasslerpalat kulhoon ja sekoita sipulimarinaadi joukkoon. Tässä kohtaa kannattaa ottaa ihan rohkeasti puhtaat kädet avuksi. Sekoita hyvin ja taas vaikka puristele lihoja kevyesti, jotta marinaadi ottaa kiinni jokapuolelle.
Laita kulhon päälle paino ja jätä ainakin yhdeksi vuorokaudeksi marinoitumaan. Toinen kätevä tapa on laittaa lihat marinaadeineen tiiviisti suljettavaan pusiin. Pusiin päälle pientä painoa ja kääntele pussia muutaman kerran marinoinnin aikana.

Tomaattinen hapankermakastike

Tarvitset:

  • 300 g creme fraichea
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 1 valkosipulin kynsi murskattuna
  • puolikas miedohko chili silputtuna
  • 1 rkl viinietikkaa tai 0.5 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 0.5 tl savupaprikajauhetta
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua kylmässä ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat


Kokoa vartaat:

Sekoittele lihojen joukkoon suolaa maun mukaan. Lisää halutessasi vielä vähän yrttejä ja mustapippuria.
Pilko vartaisiin tulevat lisukkeet sopivan kokoisiksi paloiksi ja työntele niitä vartaisiin vuorotellen lihanpalojen kanssa.
Grillaa vartaat kypsiksi. Jos kulhonpohjalle jäi marinaadia niin sivele sillä vartaita paiston aikana.

Parhaat vartaat tulevat ehdottomasti hiiligrillillä, koska savu antaa oman arominsa ruokaan, mutta kaasugrillillä onnistut yhtäläillä mainiosti.




Tarjoile vartaat tomaattisen hapankermakastikkeen kera. Myös tzatziki sopii vartaiden kanssa erinomaisesti

Kurkkaa myös mahtava paholaisen porsas reseptini täältä:

http://tinskunkeittiossa.blogspot.fi/2015/09/paholaisen-porsas-haastaa-nyhtopossun.html

*Yhteistyssä Pajuniemi

Lisää tietoa Pajuniemen maukkaista tuotteista ja loistavasta brändistä kannattaa käydä kurkkaamassa heidän nettisivuiltaan http://www.pajuniemi.fi/ 
Pajuniemen tuotteita löytyy hyvin varustelluista K- ja S-ryhmän kaupoista. Tarkemman listan kattavan valikoiman kaupoista lääneittäin löydät Pajuniemen sivulta http://www.pajuniemi.fi/index.php?page=myyntipaikat 
Pajuniemen tehtaanmyymälän löydät  Etelärannasta Helsingin vanhasta kauppahallista.
Kannattaa käydä myös tutustumassa ja tykkäämässä Pajuniemen FB-sivuista, jossa infotaan missä milloinkin Pajuniemen myyntiauto kulkee ja missä tapahtumista heidän tuotteitaan on laajalla valikoimalla mahdollista ostaa.
Linkki Pajuniemen FB-sivuille tässä: https://www.facebook.com/Pajuniemioy?fref=ts








PRINT RECIPE

3 kommenttia

  1. Aah mitä reseptejä kiitos näistä. Latviassa asuessa tuli todella usein syötyä kanasaslikia ja teemme usein kotonakin, salaisuutena marinadissa on olut. Tervetuloa joskus blogiini poikkeamaan. :) Aurinkoa päivään <3

    VastaaPoista
  2. Tiia, Kiitos :) Hieno blogi sinulla. Olen liittynyt lukijaksi <3

    VastaaPoista
  3. Nämä olivat HYVIÄ, kiitos reseptistä!!! :)

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall