Fish and Chips värikkäämmin, ja kalaa huutokaupasta

maanantai 12. lokakuuta 2015


Tunnustan olevani koukussa nettihuutokauppoihin. Olen ostanut huutokaupasta vaikka mitä.
Elämäni paras huutokauppaostos on ehdottomasti edelleenkin melkein 5 metrinen nahkasohva.
Sohvan saapuessa kotiin tajusin sen olevan merkiltään järjettömän kallis ja aito Rolf Benz. En edes kehtaa sanoa hintaa mitä sohvasta maksoin, mutta melkein ilmainen se oli.
Tottahan toki on tullut oskoksissa myös "lieviä" ylilyöntejä. Ostin kakkupapereita ja kakkukynttilöitä. Niitä taisi yhteensä olla pauttirallaa noin 10 000 kappaletta jos ei jopa enemmän. Niitä nyt sitten riittä ihan loppuelämäksi ja perinnöksikin asti :)
No ihan uusin juttu minkä bongasin oli ravintolalaatuista isoa turskan selkäfilettä pakasteena. Hetken mietein, että what! Oikeasti?
Arvannettettekin varmaan - kuka painoi nappulaa: Tarjoa :)

Vähän pelon sekaisin tuntein sitten odottelin, mitähän taas tuli ostettua. Pakettia avatessa pääsi helpotuksen huokaus. Aivan mahtavan laatuista, ruodotonta ja paksua selkäfilettä.


Turska on todella monikäyttöinen kala ja koska selkäfile (ainakin tämä ostamani) on täysin ruodotonta joten se maistuu myös perheen pienimmille.
Meillä on nyt lähipiiri aivan hurahtaneena turskafileisiin ja turskareseptejä onkin siis blogiini tulossa lisää, mutta aloitetaan ehkä maailman kuuluisimmalla eli Fish and Chips resptillä. Tässä reseptissä on yritetty ottaa alkuperäinen mahdollisimman hyvin huomioon, mutta tässä kuten muissakin respteissä näkyy aina oma kauhanjälkeni.
Oheet on viljattomille ja kuin myös viljallisillekkin Fish and Chips faneille. Olkaapa hyvä.

Jos kiinnostuit hankkimaan myös itsellesi todella laadukasta filettä voit huutaa omasi täältä:


Tuskaa huutokauppasivustolla myy Merelco. 

Merelcon huudettavana olevat tuotteet löydät helpommin klikkaamalla alla olevasta linkistä: 

Lisää tietoa Merelcosta löydät täältä: http://merelco.fi/

Fish and Chips 4.lle


Tarvitset:

  • n. 800g isoa turskan selkäfilettä. 
  • suolaa ja musta-/valkopippuria myllystä
öljyä friteeraukseen

Frittitaikina (viljaton)

  • 1 dl pofiberiä eli perunakuitua
  • 1.5 dl mantelijauhoa tai noin 1dl kookosjauhoja
  • 0.5 tl suolaa
  • 1,5 dl olutta, maitoa tai vettä

Frittitaikina (viljallinen)
  • 1.5 dl vehnäjauhoja
  • 1.5 dl maissitärkkelystä
  • 0.5 tl suolaa
  • 1.5 dl olutta, maitoa tai vettä
Värikkäät juures "ranskalaiset" (chips'it)
Käytä esim:

  • lanttua
  • naurista
  • porkkanaa
  • bataattia
  • punajuurta
  • palsternakkaa
  • perunaa

öljyä uppopaistamiseen ( voit vaihtoetoisesti kypsentää juurekset uuniissa. Siitä lisää alempana ohjeissa.)

Aloita tekemällä ensin frittitaikina.
Sekoita suola ja jauhot keskenään. Lisää neste ja sekoita loysähköksi taikinaksi
Taikinan pitää olla suht juoksevaa, mutta ei liian ohutta eikä paksua. Lisää
tarvittaessa jauhoja tai nestettä. Huomioi, että taikina ehtii vielä vähän turvota ennen kalojen paistoa
Viljattomasta fritistä tulee hieman rakeisempaa, mutta toimii yhtälailla hyvin kuten kuvistakin on nähtävissä.

Kuivaa tuskan selkäfileet talouspaperilla ja mausta ne miedosti suolalla ja pippurilla.
Leikkaa maustetut fileet noin peukalon paksuisiksi siivuiksi ja laita ne kylmään maustumaan.

Pilko juurekset pitkiksi noin 1,5 cm vahvuisiksi suikaleiksi ja laita talouspaperin päälle kuivahtamaan hetkeksi ja painele taloustaperilla juureksi kuivaksi myös päälipuolelta.

Kuumenna öljy 175 asteeseen. Jos et omista friteeuskeitintä ja hoidat homman kattilassa, niin pidä kattilan kansi aina öljykattilan vieressä, jos öljy sattuisi kuumenemaan liikaa ja syttymään.

Syttynyt öljt sammutetaan AINA kattilankannella tukahduttamalla. ÄLÄ koskaan yritä sammuttaa öljyä vedellä, jos et halua kutsua palokuntaa paikalle. Vesi saa öljyn kuohumaan entistä enemmän ja palon leviämään.
Tämä paatoksellinen paasaus tähän väliin ihan siksi, ettei kukaan nyt vaan reseptini innoittamana polta kotiaan. Jookosta joo. Ollaan varovaisia. Uppopaistaminen on helppoa, mutta aina tietty varovaisuus pitää olla.

Friteeraa juurekset sopivissa erissä noin 5 min niin, että ne saavat hennon värin. Nosta juurekset öljystä ja anna niiden valua talouspaperin päällä
Kun olet saanut kaikki juurekset kertaalleen friteerattua, niin ne friteerataan vielä toiseen kertaan.
Nosta öljyn läpötilaa noin 190-200 asteeseen. Toisella kerralla kypsennysajan ei tarvitse olla enää niin pitkä. Juurekset ovat valmiita kun ne ovat kauniin kullanrusteita (paitsi tietenkin punajuuri. Punajuuresta tulee selkeästi vaan rusehtavan punainen)
Laita juurekset noin 100 asteiseen uunin odottamaan kalojen valmistumista
Mausta suolalla tai muilla haluamillasi mausteilla.

Voit kypsentää juurekset myös kätevästi uunissa. Lantut, nauriit ja porkkanat vaativat pidemmän kypsennysajan kuin esim. bataatti ja peruna. Lantut ja muut noin 40 min ja peruna sekä porkkana noin 30 min.
Laita juuressiivut kulhoon ja lorauta niille hieman oliiviöljyä. Sekoittele reippaasti, niin että öljyä on juureksissa kauttaaltaan.
Paista 200* asteisessa uunissa noin 40 min kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Jos käytät bataattia ja perunaa niin sama käsittely niille mutta lisää ne uuniin muiden juuresten kanssa vasta noin 10 min myöhemmin.
Ruohi valmiiden juures "ransalaisten" päälle suolaa myllystä.

Paista kalat noin 170-asteisessa öljyssä. Kasta kalapalat taikinaan niin, että taikina tarttuu joka puolelle. Nosta siten kalat kuumaan öljyyn kiehumaan.

Kypsennä kaloja erissä 5- 7 min, kunnes niiden pinta on kullankeltainen ja rapea. Älä ahnehdi liikaa kerralla jottei öljy pääse jäähtymään ja kalat takerru toisiinsa kiinni.
Nosta kalat öljystä uunivuokaan talouspaperin päälle valumaan. Laita kalat vuuassaan myös 100-asteiseen uuniin odottamaan juureksien kanssa, kunnes saat kaikki kalat kypsennettyä

Tarjoile sitruunalohkojen, viinietikan (alkupäisesti käytetään mallas viinietikkaa) ja esim. tartar- tai muun raikkaan majoneesipohjaisen kylmän kastikkeen kera.



Tartarkastike

2 dl majoneesia
1/2 tai 1 pieni sipuli
1 maustekurkku
1 rkl pieniä kapriksia
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria myllystä

Pilko sipuli, maustekurkku ja kaprikset pieneksi ja lisää majoneesin joukkoon. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua hetki jääkaapissa.

Voit halutessasi korvata osan majoneesista esim. kermaviilillä.





2 kommenttia

  1. Varmasti hyvää tuollainen kunnon turska! Melkein jo maistan suussani kunnon Fish'n Chipsin maun. Lontoossa käydessä tuli aina pubeissa tätä syötyä.
    Ja enpä ole kuullut että kalaakin voi huutaa huutokaupasta. Hauska idea!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellä ihan parhaat lapsuuden muistot Norjasta jossa pikku kojuista sai ostaa paperiin kääräistynä ihania kuumia turskapullia. Voi kun löytäisikin niihin jostain reseptin. Pitääpä etsiä. Varoituksen sana.... huutokauppahöpsöys saattaa iskeä ihan odottamatta ja paluuta ei enää ole :D

      Poista