Paholaisen lihapullat



Paholaisen lihapullat syntyi tekemättömien asioiden todoo listan innoittamana.
Paholaisenhilloa meillä tehdään sitten aina 10 l kattilassa kerrallaan ja tuntuu, että sekään ei riitä. Hilloa syödään itse ja annetaan ystäville lahjaksi. Koko satsi yleensä sitten hupenee hetkessä.
Nyt kun tomaatteja ja paprikoita sekä chilejä saa kohtuu hintaan ja kasvihuonekkin alkaa tuottaa vihdoin satoa, olisi aika laittaa taas hillokattilat tulille. Myöhäinen "kesä" on kuitenkin kypsyttänyt marja- ja kanttarellisadonkin vasta nyt parhaimmilleen joten aika on mennyt vahvasti metsässä ja metsän antimia säilöessä. Vielä on kesää jäljellä tai ainakin toivottavasti lämmintä syksyä :)

Reseptin mukaan tehtynä nämä lihapullat eivät mielestäni vielä ole kovin tulisia, mutta pieni kiva jälkihiki kyllä saattaa nousta. Riippuu tietenkin kovin jokaisen omasta tottumuksesta tuliseen ruokaan. Jos sietokykyä riittää niin kukin sitten lisää makuja ihan oman maun mukaan.

Lihapulliin 4. lle
  • n. 500g vähärasvaista luomunaudan jauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 paketti pekonia
  • 1 keltasipuli silputtuna
  • 3 kynttä valkosipulia murskattuna
  • 2 punaista chiliä pienenä silppuna
  • 2 rkl tacomaustetta
  • 0,5 dl salsakastiketta
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 1 tl timjamia, basilikaa, rakuunaa tai muuta kuivattua yrttiä
  • (1 tl suolaa)
  • tilkka oliiviöljyä tai voita ruskistamiseen


Kastikkeeseen:
  • 2 dl vettä
  • 1 punainen paprika
  • 1 keltainen paprika
  • 4 tomaattia
  • 2 uuden sadon sipulia varsineen
  • 4 kynttä valkosipulia
  • 2 rkl tomaattimurskaa
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 0,5 dl salsakastiketta
  • (suolaa)
  • 2 tl kookossokeria tai muuta mielellään tummaa sokeria.
  • tilkkaoliiviöljyä tai voita
  • (1 dl kermaa, kookoskermaa tai ransakankermaa taittamaan tulisuutta)


Koristeeksi:
kirsikkatomaatteja siivuina, paprikaa tai chiliä ohuina siivuina, tuoreita yrttejä ja sipulinvarsia tai ruohosipulia silputtuna.





Tee ensin kastike.
Silppua sipulit, paprikat, chilit ja tomaatit. Kuullota kasviksia hetki oliiviöljyssä ja lisää vesi, tomaattimurska, soijakastike sekä muut mausteet. Anna kiehua hiljalleen.



Jos kastikkeessa on mielestäsi kuitenkin turhan isoja sattumia niin surauta kastiketta hieman sauvasekoittimella sileämmäksi.
Maistele. Lisää tarvittaessa chiliä, suolaa ja hieman makeutta

Tee lihapullataikina.
Leikkaa pekonit pieneksi silpuksi ja laita ne kuumaan paistinpannuun ruskistumaan. Kun pekoni on selkeästi rusistunut ja hieman rapsakkaa lisää sipuli, chili ja valkosipuli. Kääntele hetki ja laita jäähtymään.
Sekoita taikina mielellään yleiskoneella. Jos yleiskonetta ei ole käytettävissä niin sitten reilusti räpylä taikinaan.
Lisää kananmunat jauhelihan joukkoon sekä jäähtynyt pekoni-sipuliseos. Lisää mausteet ja salsakastike. Sekoita kiinteäksi taikinaksi.
Paista pannulla pieni koepulla ja tarkista suolan ja tulisuuden sopivuus
Ota taikinasta lusikalla sopivankokoisia palasia ja pyörittele lihapulliksi.
Ruskista lihapulliin nopeasti kaunis pinta kuumalla paistinpannulla voissa tai oliiviöljyssä.



Lisää lihapullat kastikeen joukkoon ja keitä kypsiksi. Muutama minuutti riittää.
Lisää kastikkeeseen halutessasi hieman kermaa tai ranskankermaa taittamaan tulisuutta.

Koristele siivutetuilla kirsikkatomaateilla, paprika- tai chilisilpulla ja tuoreilla yrteillä.



Vinkki illanistujaisiin: Tee lihapullista pieniä, hieman peukalonpäätä suurempia ja tarjoile kastikkeessa tapastyyliin.





PRINT RECIPE

2 kommenttia

  1. Samaa pimentoa löytyy meiltäkin, ostin koska oli niin kiva purkki. Nytpä tiedän mihin maustetta käytän, ihan megahyvän näköisiä pulleroita, suuri nam! <3

    VastaaPoista
  2. Sounds good! Hyvät maut! :) tinjami on muuten timjamia ;)

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall