Korvasieni-savuporojuustokeitto, naudan sisäfilepihvi kirsikkaisella punaviinikastikkeella ja kauden kasviksia



Lähdin mukaan Knorrin ja Ruoka.fi sivuston järjestämään suvun paras resepti kilpailuun kokonaisuudella Korvasieni-savuporojuustokeitto, naudan sisäfilepihvi kirsikkaisella punaviinikastikkeella ja kauden kasviksia.

Suvun paras resepti kisaan lähtiessäni oli selvää, että yksi ruoka on ehdottomasti
korvasienikeitto.
Korvasienikeitto oli anoppini Karinin ehdoton pravuuri ja perheen ruokatoivelistalla ylivoimainen ykkönen.
Tämän keiton tärkeydestä kertoo myös se, että Karinin muistotilaisuudessakin tätä keittoa tarjoiltiin.
Keittoon on myöhemmin tullut myös minun kauhanjälkeni, mutta edelleen mieheni ruokatoivelistalla se ehdoton ykkönen.

Pääruoka on uudempaa perua ja sen valitsi ystäväni jonka kanssa on tullut kokkailtua useasti. Kyselin häneltä mielipidettä, että mikä voisi olla sellainen ruoka mistä minä hänelle tulisin mieleen ja mikä voisi olla suvun paras?
Kuulemma ehdottomasti punaviinikastike. Näin siis sitten :)

Korvasieni-savuporojuustokeitto

4 henkilölle

Ainekset:
  • n. 200 g esikäsiteltyjä korvasieniä
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 5 dl vettä
  • 2 dl kermaa
  • 250 g kylmäsavuporojuustoa (esim. koskenlaskija)
  • 1 annos Knorr Fond ”du Chef” Beef tai Vegetable -fondia
  • 1 tl kookossokeria (pieni sokerin lisäys tuo keiton maut esiin)
  • mustapippuria
  • rakuunaa
  • (suolaa)
  • oliiviöljyä tai voita paistamiseen

Valmistusohje:

Huuhtele esikäsitellyt korvasienet kylmällä vedellä siivilässä. Jos valmistat keiton tuoreista korvasienistä, katso sienien esikäsittely esim. Eviran sivulta.

Hienonna valutetut korvasienet ja sipuli. Kuumenna öljy tai voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sienet ja sipuli. Paista ja sekoittele seosta, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut.

Lisää kerma, vesi ja fondi. Anna keiton kiehua ilman kantta n. 10 min. Sekoita kokoajan, jottei keitto pala pohjaan. Jos haluat keitosta sosemaisemman niin ”surauta” keittoa muutaman kerran sauvasekoittimella. Pilko savuporojuusto pienemmiksi paloiksi ja sulata se keiton joukkoon. Suurusta tarvittaessa hieman vaalealla suurusteella. Mausta mustapippurilla, sokerilla ja rakuunalla, tarkista maku.


Naudan sisäfilepihvi kirsikkaisella punaviinikastikkeella ja kasviksilla


Kirsikkainen punaviinikastike:
  • 3 dl vettä
  • 2 dl punaviiniä
  • 2-3 rkl kirsikkahilloa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 pieni porkkana siivutettuna
  • pieni lehtisellerin varsi tai pala palsternakkaa pilkottuna
  • yrttejä kuten rosmariini rakuuna tai tinjami
  • 1 rkl punaista balsamiviinietikkaa
  • 1 annos Knorr Fond ”du Chef” Rich Beef -fondia
  • mustapippuria
  • reilu nokare voita


Kauden kasvikset:
  • Esim. tuoretta parsaa ja uuden sadon porkkanoita
  • 1 annos Knorr Fond ”du Chef” Herbs -fondi
  • loraus oliiviöljyä
  • mustapippuria myllystä


Pihvit:
  • 150-200 g naudan fileepihvi per syöjä
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria ja suolaa myllystä
  • rosepippuria


Valmistusohje:

Mittaa vesi ja punaviini kattilaan. Lisää kirsikkahillo, porkkanasiivut, puolitettu valkosipulin kynsi ja selleri tai palsternakka noin peukalonpään kokoisina paloina. Anna kastikkeen kiehahtaa ensin voimakkaasti ja vähennä sitten lämpöä niin, että se kiehuu vähän poreillen. Keitä kastiketta noin puolisen tuntia välillä sekoitellen.

Siivilöi kastikkeesta porkkanat ja muut kasvikset pois. Laita kastike takaisin kattilaan ja lisää Rich Beef -fondi, balsamico ja rouhi hieman pippuria. Sekoittele ja anna kiehua hiljalleen vielä muutama minuutti. Tarkista maku. Kastikkeessa saa tuntua selvästi pieni makeus. (Suurusta kastiketta tarvittaessa hieman ruskealla suurusteella. Kastikkeen pitää olla melko juoksevaa ja voi suurustaa sitä vielä hieman ) Lisää lopuksi reilu nokare voita. Voi antaa kastikkeelle kauniin kiillon ja taittaa happamuutta.

Leikkaa parsoista noin 1 cm kuivaa juurikantaa pois. Kuori ohuelti kuorimaveitsellä parsa noin puolesta välistä alaspäin.
Uuden sadon porkkanoille käsittelyksi riittää huuhtelu ja kuivaus. Jos porkkanat ovat kovin paksuja niin halkaise ne pituus suunnassa jotta porkkanan muoto säilyy. Lorauta pannulle öljyä ja sulata fondi sekaan. Aloita ruskistaminen porkkanoista ja kun ne ovat ihan saaneet hieman väriä, lisää parsat. Laske lämpötilaa ja pyörittele kasviksia fondi-öljyseoksessa muutama minuutti niin, että ne tulevat kauniin värisiksi. Kokeile kasviksia välillä hammastikulla, jotteivat kypsenny liikaa. Kasvisten on tarkoitus jäädä kypsyydeltään al denteksi. Ruohi lopuksi vielä kasviksille hieman mustapippuria.

Ota pihvit huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistamista. Kuivaa pihvin pinta ja hiero siihen kevyesti oliiviöljyä molemmin puolin. Mausta pihvit molemmin puolin rouhitulla mustapippurilla ja suolalla.

Kuumenna paksupohjainen paistinpannu kuumaksi. Paista pihvejä (medium) pihvin paksuudesta riippuen noin 2 minuuttia per puoli. Käännä viimeistään silloin kun pihvin raakapuoli hieman alkaa ”hikoilla”. Nosta pihvit pois pannulta ja anna niiden vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoilua. Rouhi pihveille vähän mustapippuria lisää ja koristele rosepipureilla.















PRINT RECIPE

2 kommenttia

  1. Miten ruoka ja tuoksut tuokaan mieleen muistoja rakkaista ihmisistä ja hetkistä <3 Korvasieni-savuporokeitto kuulostaa niin hyvältä että! Onnea kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari. Muistoista puheenollen oli silloisessa tilaisuudessa hienoa katsoa ja kuunnella vanhempien vieraiden reaktioita... Monta huokausta kuului ja kommenttia miten ihan lapsuus tulee mieleen :) Täällä Nurmijärvellä korvasieni keittoa vanhempi väki kutsuu murkulakeitoksi :)

      Poista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall