Helppoa ja hyvää Seljankaa Harasoo


Seljanka on yksi venäläisen keittiön helmistä. Suomessa seljanka mielletään usein kalakeitoksi Mannerheimin mieliruokiin kuuluneen kalaseljankan mukaan. Tosiasiassa kalan lisäksi seljankaa voi tehdä lähes mistä tahansa kuten lihasta, kinkusta, makkarasta, kanasta tai vaikkapa sienistä.

Samoin keiton kasviksia voi muunnella siten mitä kaapissa sattuu olemaan. Lanttua, porkkanaa, perunaa, bataattia, selleriä, kaalia ym. Jos kasvispuoli jääkaapissa näyttää kovin kehnolta, niin keiton voi aina pyöräyttää vaikka pakaste keittojuureksista.

Se mikä on varmaa, niin seljankassa on aina tomaattipyrettä, mauste- tai suolakurkkua, kurkkulientä, sitruunaa, oliiveja tai kapriksia ja keitto nautitaan smetanan tai ranskankerman kanssa.

Valmistustapojakin tuntuu olevan useita. Lähinnä raaka-aineiden käsittelyn ja keitoon lisäyksen suhteen. Itse suosein lähes kaikki ainekset kattilaan kerralla ja keitetään kypsäksi versiota.



Helppo lihaseljanka ainakin 4:lle

Tarvitset:
  • 1 isohko keltasipuli
  • 1 keskikokoinen lanttu
  • 4 porkkanaa
  • 2 sellerin vartta
  • puolikas pienehkö purjosipuli
  • 1 keskikokoinen bataatti, kaalia tai perunaa
  • 1/3 sitruunaa
  • pieni kourallinen oliiveja puolitettuna tai 2 rkl kapriksia
  • 2-3 mauste- tai suolakurkkua
  • 2 dl kurkkulientä purkista
  • n. 300 - 400g jotain kypsää lihaa, makkaraa, kinkkua yms. Itse käytin savupalvia.
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 1 prk tomaattipyrettä
  • 1 laakerinlehti
  • 2 lihaliemikuutiota
  • (1 rkl tummaa ruokosokeria)
  • (suolaa)
  • mustapippuria
  • reilusti persiljasilppua
  • noin 1 litra vettä, tai niin että kasvikset peittyvät kunnolla.
Tarjoiluun:
  • Smetanaa tai ranskankermaa

Kuori ja suikaloi juurekset. Suikaloi myös kaali jos käytät sitä. Silppua sipuli, valkosipuli ja suikaloi purjo ja selleri. Pilko kurkut kuutioiksi ja siivuta sitruuna.



Laita kattilaan kurkkuliemi ja kaikki muut ainekset paitsi kurkkukuutiot, kaprikset, persilja, bataatti ja/tai peruna. Lisää vettä niin että kaikki ainekset peittyvät reilusti. Mausta maun mukaan mustapippurilla



Bataatti ja peruna kypsyvät huomattavasti nopeammin kuin lanttu ja porkkana joten lisää ne vasta kun keitto on kiehunut hiljalleen noin 15 - 20 min.
Keitä niin kauan, että kasvikset ovat kypsiä. Lisää kurkkukuutiot, persilja ja kaprikset ja anna kiehua vielä hetki. Tarkista maku. Lisää halutessasi hieman tummaa sokeria. Aavistus makeutta tuo keiton muita makuja paremmin esiin ja taittaa happamuutta.
Tarjoile smetanan tai ranskankerman kera.

Vinkki:
Tee seljankaa kalasta samalla tavoin. Käytä persiljan tilalla tilliä ja lisää kala vasta kun kasvikset ovat lähes kypsia.
Kalana voi käyttää lohesta pakaste seihin ja kaikkea siltä väliltä.











PRINT RECIPE

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall