Louhisaaren raparperijuoma

maanantai 15. kesäkuuta 2015



Raparperi- ja louhisaaren juoma on myös ollut todoo listalla pitkään. Ajattelin yhdistää nämä kaksi ihanan pirteää kesäistä juomareseptiä eli maustaa perinteinen viinihapolla tehtävä raparperijuoma mustaherukan lehdillä. Toki voit käyttää mausteena vaikka vadelmanlehtiä, marjoja, mitä nyt mieleen juolahtaa tai jättää maustamatta.
Juoma valmistuu vuorokaudessa. Hätäisimmillään jopa 12 tunnissa, joten kovin isoja määriä ei kannata kerralla tehdä. Voit käyttää tuoreita tai pakastettuja raparpereja.
Alkupeäisen raparperijuoman reseptissä oli käytetty 2 litraa pilkottuja raparperejä. Laitoin hädin tuskin litran ja makua ja väriä tuli silti riittävästi.



Tarvitset noin kahteen litraan laimennettavaa juomaa:

  • 1 l tai enemmän pestyjä kuorineen pilkottuja raparpereja
  • 1 sitruuna
  • 3 -5 dl sokeria Tai muuta makeutusta suhteessa sokerin määrään. Käytin kaloritonta karppisokeria eli erytritolia YesDeli.
  • 2 rkl viinihappoa. Viinihappoa löytyy normikaupoista, mauste- tai säilöntähyllystä.
  • 2 l kiehuvaa vettä

Maustamiseen:

  • muutama kourallinen esim. mustaherukanlehtiä, vadelmanlehtiä, pala inkivääriä raastettuna, kanelitanko, vadelmia, mansikoita mitä nyt mieleen juolahtaa. Jos käytät marjoja niin siivuta pehmeä kuoriset ja murskaa hieman kovakuorisia kuten herukat tai karviaiset.


Pese raparperi ja pilko ne ohuiksi siivuiksi kuorineen. Kuoresta tulee juomalle ihana vaaleanpunainen väri. Pese sitruuna ja siivuta se. Huuhtele herukanlehdet.

Laita raparperit, sitruunasiivut, sokeri, viinihappo ja herukanlehdet tai muut mausteet esim. kannelliseen suurehkoon kattilaan.


Kuumenna vesi toisessa kattilassa kiehuvaksi ja kaada se raparperien päälle. Sekoittele, että sokeri sulaa nesteen joukkoon.
Laita kattilan päälle kansi ja jätä huoneen lämpöön vuorokaudeksi tekeytymään tai ainakin vähintään 12 tunniksi.

Siivilöi juoma ja pullota. Säilytä kylmässä. Laimenna juomaa vedellä tai kivennäisvedellä. Hyvä suhde on puolet juomaa ja puolet vettä. Makeuta tarvittaessa.



Voit halutessasi jättää juoman valmistuksesta sokerin pois ja makeuttaa vasta valmiin juoman tarjoiltaessa.









2 kommenttia

  1. Osaatko sanoa kuinka kauan tämä juoma säilyy kylmässä? Tänään laitoin ekan kattilallisen tekeytymään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaisin, että parisen viikkoa :) Voi myös pakastaa, mutta on niin vaivaton tehdä, että mielummin tekee pienempiä satseja sitten useammin.

      Poista