Jambalaya piiras

Tämä jambalaya piiraan resepti on mukana Urtekramin gluteenittomassa leivontakilpailussa. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan 3 kpl Urtekram-tuotteilla täytteyjä reppuja. Yhden palkinnon arvo on 100 euroa. Äänestysaikaa on 15.6.2015 saakka ja äänestämään pääset klillaamalla Tästä tai reseptin lopussa olevasta kuvalinkistä. Onnea arvontaan !




Bongasin netissä Urtekramin gluteenittoman leivontakilpailun ja päätin ottaa haasteen vastaan.
Nyt pitikin sitten laittaa mietintämyssy päähän ja pohtia eri vaihtoehtoja. Makeaa, suolaista?
Suurin osa ehkä tekee makeaa, siis suolaista. Sienipiirakka? Ei, jotain muuta, mutta mitä?

Halusin tehdä jotain sellaista, mitä vielä kukaan ei ole tehnyt. Ehkä siis lievää suuruudenhullutta vai miten tätä paremmin artikuloisin?
Tuskaisena asiaa miettiessäni huomasin tutun auton ajavan pihaan. Kalaa autosta -auto!
Olen heiltä pääasiallisesti ostanut pakastimeen äyriäiset, koska isäni on innokas kalastaja jä hänen pakkastimestaan nousevat jopa ahven fileet täysin ruodottomina ja nahattomina ympäri vuoden. Ei siis parempaa kalastuspaikkaa voi "pieni" ihminen toivoa.

Kalaa autosta ostin tuttuun tapaan skampin pyrstöjä ja kampasimpukoita. Työntäessäni äyriäispusseja pakastimeen jostain takaraivosta nousi ajatus jambalayasta. Jambalaya-piiras?

Voisiko se onnistua ja onko sellaista jo joku tehnyt? Innoissani juoksin koneelle googletelemaan ja kas, en löytänyt mitään viitettäkään jambalaya-piiraasta. Olenko siis ensimmäinen, joka tätä viritelmää julkisesti lähtee kokeilemaan. Ajatus oli siis ehkä aivan päätön ja tuhoon tuomittu tai loistava oivallus. Päätin kuitenkin, että tällä mennään. Meni syteen tai saveen.

Vielä piti valita piiraspohjan jauhoseos. Päädyin tummaan koska halusin piiraasta mahdollisimman ruokaisan ja vähähiilihydraattisena keittiönä arvostin tietenkin myös hiilarien määrää joka oli huomattavasti pienempi kuin normi vehnäjauhoissa. Jauhoseoksen ainekset ovat myös hyviä pitkäkestoisia hiilihydraatteja jotka pitävät verensokerin tasaisena pitkään.

Lopputulema olikin kuitenkin aivan taivaallinen ruokaisa korkea piiras, jossa maistuvat mausteisen Lousianalaisen perinneruuan loistavat maut ranskankermalla taitettuna. Alkuperäisestä jambalaya-reseptistä oikeastaan poistin vain riisin. Lisäsin sidosaineeksi ranskankermaa ja kanamunaa. Koko hässäkkän paistoin kypsäksi herkullisen tumman piiraspohjan päälle. Korostan vielä sanaa herkullinen. Tummassa leivontamixissä on todellakin makua ja aikaisemmista gluteenittomista leivontakokeiluista poiketen jauhot olivat mukavia ja helppoja käsitellä. Suosittelen kokeilemaan.
Piiraan päälle paistoin vielä jambalaya tyyliin reilusti herkullisia skampin pyrstöjä. Tämä on tässä!


Jambalaya piiraan ohje:

Murotaikinapohja:
  • 150 g huoneen lämpöistä voita
  • 3.5 dl Urtekram gluteenitonta tummaa leivontamix jauhoseosta
  • 1.5 dl juustoraastetta
  • 0.5 dl kylmää vettä
Täytteeseen:
  • 200 g mausteista raakamakkaraa pieninä paloina. Esim. Chorizo. Tai savupalvikinkkua kuutioina.
  • 200 g maustamattomia broiler fileitä tai valmista kypsää miedosti maustettua broileria pieneksi kuutioituna
  • 1 iso keltasipuli silputtuna 
  • 1 iso paprika kuutioituna  
  • 1 sellerin varsi pieninä paloina. ( selleri antaa raikasta makua piirakkaan )  
  • 200 g erivärisiä kirsikkatomaatteja halkaistuna
  • 3-4 kynttä valkosipulia hienonnettuna  
  • kourallinen persiljaa silputtuna  
  • kourallinen kevätsipulia tai purjoa silputtuna
  • 2 punaista pitkää chiliä silputtuna tai vahvempaa sietokyvyn mukaan
  • 300 g ranskankermaa
  • 2 kananmunaa
  • Nokare voita tai tilkka öljyä paistamiseen

Mausteseos:
  • 2 rkl Worcestershire-kastiketta
  • 1/2 kanaliemikuutiota murennettuna
  • 1/2 tl cayenne-pippuria
  • 1/2 tl valkopippuria  
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 tl kuivattua basilikaa  
  • 1/2 tl salviaa  
  • 1/2 tl timjamia  
  • 2 rkl vettä
Piirakan päälle:
  • 300 - 400 g scampin pyrstöjä tai isoja kuorittuja katparapuja
  • 2 chiliä silputtuna tain noin 1 rkl chilikastiketta
  • 1 rkl Worcestershire-kastiketta
  • nokare voita tai loraus öljyä paistamiseen
  • persilia silppuja ja kevätsipuli silppua koristeluun

Valmista pohja.
Nypi käsin leivontamix, voi ja juustoraaste sekaisin. Lisää vesi ja muodosta taikinasta kiinteä pallo. 
Nosta taikinapallo leivinlaudalle ja litistä siitä paksuhko levy. Laita taikina jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.

Pilko taikinan levätessä täytteen ainekset ja valmista mausteseos sekoittamalla kaikki mausteseoksen aineet keskenään.

Laita ison irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperi ja kiristä reuna ympärille. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois.
Painele taikina ison (noin 25 cm halkaisija) irtoreuna vuuan pohjalle ja nosta sitä myös reunoille. Laita vuoka pakastimeen noin puoleksi tunniksi. Pohjan pakastaminen estää reunan valumista esipaiston aikana. 

Ruskista sillä aikaa täytteen ainekset.
Kuulota isossa kasarissa tai pannulla ( täytettä on paljon) ensin kevyesti keltasipuli ja chili.
Lisää pannulle broileri ja ruskista hieman. Lisää myös paloiteltu raakamakkara tai savupalvikinkku.
Ruskita ja kääntele aineksia muutama minuutti. 
Lisää mausteseos ja sekoita hyvin. 
Lisää valkosipuli, paprika, selleri, tomaatit, persillia ja kevätsipuli tai purjo ja kääntele seosta muutaman kerran. Nosta seos hieman jäähtymään.

Esipaista pohja 220 *C 10 min.

Vatkaa ranskankerma ja kananmunat hyvin sekaisin ja sekoita seos hieman jäähtyneen täytteen joukkoon.

Kaada täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle ja paista uunissa alimmalla tasolla 200*C noin 40 -50 minuuttia kunnes täyte on täysin hyytynyt. Laita tarvittaessa paiston loppuvaiheessa folio piirakkavuuan päälle, jottei se saa liikaa väriä.

Anna piiraan jäähtyä.
Piiras on parasta seuraava päivänä kun maut ovat tasaantuneet. Jos tarjoat piiraan paistopäivänä niin anna sen jäähtyä rauhassa.

Paista juuri ennen tarjoilua piiraan päälle ravut ja mausta ne Worcestershire-kastikkeella ja chilillä.
Levitä paistetut ravut piiraan päälle.
Koristele persillia- ja kevätsipulisilpulla.



Tarjoa piiras raikkaan salaatin kera pääruokana, illanistujaisissa tai vaikka piknikin kunkkuna.

Vinkki:
Voit myös tuplata pohjan ja kaulia sen kahden leivinpaperin välissä pellilliseksi. Täyte riittää myös loistavasti matalampaan piiraspellilliseen.

Vaikka aineita piiraassa on paljon se ei silti ole sen vaikeampi tehdä kuin mikään muukaan suolainen piirakka.


Jambalaya piirastani tai jotakin muuta  reseptiä pääset äänestämään voittoon klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Äänestäjien kesken arvotaan 100€ arvosta Urtekram-tuotteita. Onnea arvontaan !





PRINT RECIPE

2 kommenttia

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall