Alle kahden hiilarin kanelipullat

Viljaton "pullataikina" on ollut jo pidempään todoo listalla. Eilen sen sitten sain aikaiseksi.
Ihastuin hampurilaissämpylätaikinani kaulittavaan olomuotoon ja lähdin siltä pohjalta muokkaamaan makeaa taikiaa. Ensimmäinen vedos nousi valtavan hyvin, mutta onnistuin polttamaan ne uuniin joten kuvattaa ei syntynyt. Rakenne oli kuitenkin ihanan pullamainen ja maku hyvä, joten lähdin samalta seisomalta tekemään uutta yritystä. Toisen erän mokasin kohotuksessa. Päätin kohottaa pullat uunissa ja laitoin uunin hetkeksi vähän lämpenemään jonka sitten unohdin liian pitkäksi aikaa päälle ja pullat saivat liikaa lämpöä. Lopputulos ei siis ollut niin hyvin kohonnut kuin ensimmäisellä kerralla, mutta makuun ja rakenteeseen olin erittäin tyytyväinen
Laskin koko taikinan hiilarimääräksi noin 30 ja tein taikinasta 20 pullaa.



Alle kahden hiilarin kanelipullat. Noin 20 kpl

Tarvitset pullataikinan perusohjeeseen:
  • 3 dl maitoa
  • 2 dl mantelijauhoa
  • 2.5 - 3 dl pofiber perunakuitua
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 tl ksantaania
  • 1,5 dl karppisokeria YesDeli
  • 2 - 4 tl kookos- tai muuta tummaa sokeria ( antaa lisäpotkua kohotukseen ja hiiva syö sokerin)
  • 1 kananmuna
  • 75g sulatettua voita
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus vaniliaa
Täytteeseen:
  • 25g sulatettua voita
  • karppisokeria
  • kanelia
Voiteluun:
maitoa

Taikinaa pitää vaivata voimalla ja melko pitkään, jotta lopputulokseen tulee pullamainen rakenne.
Kannattaakin siis ottaa jonkinlainen yleiskone avuksi tai ainakin käsivatkain taikinakoukuilla

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää karppisokeri ja kookossokeri.
Lisää myös suola, kardemumma, vanilia ja kananmuna. Sekoita hyvin.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisäile niitä maitoseokseen vuorotellen sulatetun voin kanssa pikkuhiljaa kokoajan reilusti vaivaten. Vaivaa taikinaa useampi minuutti. Taikina paksuuntuu pikkuhiljaa ja saa hieman sitkoa. Jos taikina tuntuu jäävän kovin löysäksi voit lisätä perunakuidun määrää kokoajan sekoittaen noin 0.5 dl
Nostata taikinaa lämpöisessä ja vedottomassa paikassa puolisen tuntia.
Laita leivinpaperille hieman perunakuitua ja nosta taikina sen päälle. Muotoile taikinasta käsin suorakaiteen muotoinen paksu levy. Ripottele päälle taas hieman perunakuitua. Laita taikinan päälle toinen leivinpaperi ja kauli taikinaa isommaksi levyksi leivinpapereiden välissä.
Irroita päälimmäinen paperi varovasti.


Voitele taikinalevy voilla. Ripoittele päälle reilusti kanelia ja maun mukaan karppisokeria.
Ala rullaamaan levya leivinpaperia ja lastaa tai veistä apuna käyttäen rullaksi. Taikina on löysähköä ja saattaa hieman repeillä, mutta se ei haittaa. Uuni korjaa ulkonäköä.



Leikkaa rullasta sahalaitaisella veitsellä 2-3 cm paloja ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille tai paperisiin leivosvuokiin.



Laita taas pullat rauhassa kohoamaan lämpöiseen vedottomaan paikkaan leivinliinalla peitettynä.
Kohota ainakin tunti.
Voitele kohonneet pullat maidolla ja koristele esim. mantelilastuilla
Paista uunin tehosta riippuen 200-220*C 10-15 min. Tarkkaile pullia paiston aikana etteivät pala kuten minun ensimmäinen versioni.

Vinkki: Koita täytteenä sokeritonta paiston kestävää marmelaadia tai hilloa.



PRINT RECIPE

5 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Moi Heidi. Kiitos kysymyksestä. Karppisokeri valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista ja siinä ei ole lainkaan kaloreita eikä hiilihydraatteja. Se ei myöskään nosta verensokeria. Karppisokeria saa yleensä isohkoista ruokakaupoista ja marketeista yleensä ihan sokerihyllystä tai sitten YesDelin verkkokaupasta tilaamalla.

      Poista
  2. Voisikohan tuon pofiberin korvata jollain? Lisätä vaikka mantelijauhoa tai esim. kookoshauhoa? Pofiber kun aiheuttaa meikäläiselle vatsavaivoja ja sitä on muuten loistavissa ohjeissasi usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä kokeilla. Todoo listalla onkin ollut joku bostonkakun tapainen juttu. Katsotaan :)

      Poista
  3. Moi. Olen kokeillut reseptiä suolaisten sämpylöiden tekemiseen jättämällä karppisokerin ja "pullamausteet" pois sekä myös makeaan leivontaan. Ongelmani on taikinan nostatus. Mielestäni taikina ei nouse niin, kuin olet tekstissäsi kuvannut. Sekä ensimmäisessä että toisessa nostatuksessa nousee jonkin verran mutta lopputulos jää sisältä raaan oloiseksi. Kuohkeata se ei missään tapauksessa ole. Mistähän voisi kiikastaa.
    Terv markku

    VastaaPoista

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall