Burgundinpata

Burgundinpata on todellista slowfoodia.
Pataa kypsytelään uunissa suht matalassa lämpotilassa 4-6 h. Esivalmisteluihin menee kokista riippuen puolesta tunnista tuntiin.
Koska tänään ei ollut mihinkään kiire niin oli oiva päivä valmistaa herkullista burgundinpataa.
Pata valmistetaan yleensä naudanlihasta, mutta myös riista sopii tähän erinomaisesti. Itse käytin tällä kertaa peuranpaistia ja herkkusienet korvasin viimesyksyn mahtavasta sienisadosta johtuen tateilla.
Pataruoka on siitä myös loistava, että se on suht vaivaton. Pata valmistuu uunissa itsekseen silläaikaa kun lähdet vaikka ulkoilemaan tai käyt asioilla. Voin taata, että tuoksu kotiin tullessa on herkullisen huumava. Muista toki tarkistaa, että padassa on riittävästi nestettä kun jätät sen yksikseen :)

Burgundinpata on yksi Ranskalaisen keittiön klassikoita enkä lähde kilpailemaan tuon alkuperäisen kanssa, mutta tämä on minun versioini ja mielestäni loistava sellainen. Olkaa hyvä.




Burgundinpata 6. lle

Tarvitset:

  • paketillinen pekonia tai n. 150 - 200g ohutta kylkisiivua
  • n. 1 kg naudan paistia, peuraa tai hirveä
  • 3-4 keskikokoista sipulia
  • 1/2 dl tomaattipyreetä
  • 2 laakerinlehteä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 isoa porkkanaa
  • 4 dl punaviiniä
  • 3 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • (2 tl kookossokeria ) Pieni määrä sokeria tuo maut esiin.
  • mustapippuria
  • 1 tl tinjamia


Lisäksi:

  • 200 g herkkusieniä 
  • 1 dl hillosipuleita

Ota liha huoneenläpöön ainakin puoli tuntia ennen kypsennystä.
Leikkaa liha reiluhkoiksi noin 2 peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi.



Paloittele pekoni. 
Lohko sipulit reiluina paloina myös. Kuori valkosipulin kynnet ja litistä niitä vähän leveällä veitsellä jotta maku irtoaa paremmin.



Kuori ja viipaloi porkkanat n. 2 cm pätkiksi

Paista pekonit pannnulla rapeiksi ja lisää joukkoon lihakuutiot. Ruskista kauttaaltaan.
Lisää sipulit, valkosipulit ja porkkanat ja ruskistele taas hetki.

Lisää tomaattipyree, kookossokeri, murennettu liemikuutio, kookossokeri, laakerinlehdet, mustapippuria maun mukaan ja 
Laita ainekset uunivuokaan ja kaada päälle punaviini ja vesi.
Murenna joukkoon lihaliemikuutio ja rouhi sekaan mustapippuria ja lisää tinjami.



Laita ainekset kannelliseen uunipataan. Jos kantta ei ole niin taiteile sellainen foliosta.
Kypsennä 150 asteisessa uunissa ainakin 4 h. Jos kypsennät yli 4h niin tiputa 4 tunnin jälkeen lämpötila 100-125 asteeseen. ( sitkeämpi pala hirveä yms.)
Lisää tarvittaessa vettä ja/tai punaviiniä.

Lopuksi:
Paista sienet pannulla rapeiksi ja ruskista hieman hillosipuleita. Lisää sienet ja hillosipulit pataan tai tarjoile ne ihan erikseen, niin sienet pysyvät rapsakoina. Viimeinen on minun tapani.
Tarkista maku ja anna kuumentua vielä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki. Lusikallinen ranskankermaa annoksessa kruunaa burgundinpadan. Tarjoile esim höyrytetyn kukkakaalin kera. tai kokeile kukkakaalia Kukkakaalia huippukokki Eyal Shanin tapaan. Reseptiin pääset klikkaamalla Tästä

PRINT RECIPE

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall