Borssikeitto


Loppuviikosta tulee olemaan kiirettä joten ajattelin ennakoida tilanteen tekemällä ison kattilallisen keittoa mitä voi sitten lämmitellä useampana päivänä. Vuorossa on ah niin ihana Borssikeitto jonka maku mielestäni onkin parhaillaan vasta seuraavana päivänä. Kuten kaikki varmaan tietää niin borssikeitto on yksi venäläisen keittiön lahjoista maailmalle. Reseptini mukailee alkuperäistä, mutta olen siitä jotain jättänyt pois ja yksinkertaistanut työvaiheita.
Lihana keittoon voi käyttää esim. nakkeja, siskonmakkaroita, ruskistettuja naudan- tai porsaanlihasiivuja, purkkilihaa ja miksei vaikka ruskistettua jauhelihaa.
Itse käytin purkin naapuroston metsästäjiltä lahjaksi saamaani purkitettua hirvelihasäilykettä.

Borssikeiton tärkein osa on punajuuri ja pari sanaa siitä:
Punajuuri sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Punajuuresta saa myös A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisilla on vähäistä.
Folaatti vaikuttaa positiivisesti punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumiseen.

Tällä ohjeella tuli 5 l keittoa, joten luulisi sollä pärjäävän ainakin pari päivää vaikka isäntä totesikin:
Lempikeitto!  Ei riitä ku päiväks !!



Borssikeitto

Tarvitset:

  • n 1.2 kg valkokaalia
  • 5 keskikokoista punajuurta
  • 100g varsiselleriä
  • 2 sipulia
  • 5 kynttä valkosipulia
  • 0.5 dl balsamico tai punaviinietikkaa
  • 3 lihaliemikuutiota
  • 3-4 l vettä
  • 500g jotain lihaa ( ruskistettuja lihasuikaleita, nakkeja siskonmakkaroita, säilykelihaa yms.)

mausteita

  • 2 laakerinlehteä
  • mustapippuria,
  • tinjamia
  • hieman chiliä
  • (suolaa)


Pilko kaali suikaleiksi ja laita isoon kattilaan. Lisää vettä niin että kaalit reilusti peittyvät.
Lisää lihaliemikuutiot ja mustapippuria. Keitä kaalit pehmeiksi noin tunnin ajan.

Kuori ja pilko tai raasta punajuuret. Pilko selleri, sipulit ja lisää ne kattilaan kaalin kaveriksi.
lisää liha ja loput mausteet, sekä etikka. Lisää vettä taas niin että ainekset reilusti peittyvät.
Keittele vielä ainakin puoli tuntia ja miksei pidempäänkin.
Tarkista maku ja tarjoa smetanan, ranskankerman tai raejuuston kera.

Laskeskelin keiton hiilareita ja niitä litralle tulee noin 25. 2 dl keittoa sisältää siis hiilareita 5.
Punajuuria keitossa on paljon ja sen määrää vähentämällä saa hiilareita saa halutetessaan viäläkin vähennettyä.



Tässä kuva vielä edellisestä keitosta missä käytin lihana siskonmakkaroita.














PRINT RECIPE

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Tinskun keittiössä ja Tyynen kaaMaira Gall